Norska UD: Ryssland gjorde cyberattack mot stortinget

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland låg bakom dataattacken mot Norges parlament stortinget. Det säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide uppger NRK.

– Baserat på det informationsunderlag som regeringen har är det vår bedömning att Ryssland ligger bakom denna verksamhet, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide i ett pressmeddelande.

Den 24 augusti registrerades inbrott i mejlkontona för ett litet antal stortingsrepresentanter och anställda. Olika mängder data laddades ner, uppger NRK.

– Det här är en allvarlig incident som påverkar vår viktigaste demokratiska institution, säger Eriksen Søreide.

Rysk reaktion

Ryska ambassaden i Oslo har reagerat på uttalandet.

”Vi anser att sådana anklagelser om vårt land är oacceptabla. Vi betraktar det som hände som en allvarlig avsiktlig provokation, som förstör de bilaterala förbindelserna”, skriver ambassaden på Facebook, uppger VG.

”Hoten flyttas”

Norska säkerhets- och underrättelsetjänsterna har tillsammans utrett händelsen. Samarbetet med att hantera incidenten koordineras i ett cybercenter.

– Dataintrånget visar vikten av goda säkerhetsåtgärder. Vår ökande användning av digitala lösningar innebär att hoten mot oss också flyttas till digitala ytor, uppger norska UD.

Norges regeringen kommer att fortsätta sina ansträngningar med att stärka den digitala säkerheten nationellt och stärka samarbetet internationellt, rapporterar NRK och hänvisar till ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer