Berget Mannen i Rauma, sydväst om Trondheim. Foto: TT

Norskt berg riskerar att rasa – igen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan många år tillbaka finns en risk för stora ras vid berget Mannen i den norska kommunen Rauma, sydväst om Trondheim. Nu har risknivån höjts till nivå röd eftersom stora rörelser i berget gör att skred kan utlösas.

Den norska vatten- och energimyndigheten NVE säger till Dagbladet att rörelsehastigheten i berget har varierat under sommaren, men att det skedde en ökning under tisdagen.

– De senaste två timmarna visar en total rörelse av 5,7 millimeter i den övre, mest aktiva delen, vilket motsvarar nästan 7 centimeter över en dag.

Tre hushåll har evakuerats på grund av faran för skred, och i husen bor det sammanlagt nio personer skriver Dagbladet. Risknivån höjdes från gul till röd på tisdagseftermiddagen på grund av ökningen i rörelser.

– De evakuerade tar situationen med ro, säger Lars Olav Hustad, ordförande i kommunstyrelsen i Rauma kommun.

Liksom tidigare år beror de ökade rörelserna i berget på stora mängder nederbörd. Och mer nederbörd väntas det närmaste dygnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer