Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flygplan tvingades vända tillbaka och stridsflygplan syntes i området. Foto: presse-fotos.dk

Två flyg fick vända efter bombhot

Uppdaterad
Publicerad

Två flygplan från Norwegian och SAS som var på väg från Köpenhamn till Stavanger i Norge under torsdagskvällen, tvingades efter en kort stund i luften vända tillbaka till Köpenhamns flygplats på grund av bombhot.

Polisen uppgav senare att inga bomber hittats på planen.

Norwegian-planet lyfte från Kastrup i Köpenhamn klockan 17.25 på torsdagen och skulle landa på Stavangers flygplats, Sola klockan 18.40.

– Jag kan inte kommentera hur vi fick in uppgifterna om ett bombhot, säger Simon Hansen, vice polisinspektör på Köpenhamnspolisen.

– Vi kan bekräfta att det var ett flyg från Köpenhamn till Sola. Planet har nu landat säkert på Köpenhamns flygplats, säger pressansvarig Silje Glorvigen på Norwegian.

Norwegian har ingen ytterligare information om hur bombhotet framfördes eller om det påverkar Köpenhamns flygplats på något vis.

Köpenhamn flygplats bekräftar på X att planet har vänt och landat på grund av bombhot.

”Vi samarbetar med relevanta myndigheter som arbetar med händelsen”, skriver de.

SAS-plan fick vända

Även ett SAS-plan som var på väg från Köpenhamn till Stavanger behövde vända av samma anledning.

– Vi har agerat på order från dansk polis, så jag hänvisar alla frågor dit, säger Alexandra Lindgren Kaoukji, presschef på SAS.

Planets passagerare har gått av och tagits om hand på Köpenhamns flygplats. De ska ha blivit placerade på nästa tillgängliga flyg till Stavanger, enligt SAS.

Dansk polis: Hittade inga bomber

Efter att passagerarna evakuerats undersöktes båda planen av polis.

Strax efter klockan 01 natten till fredag meddelade man att inga bomber kunnat hittas ombord.

– Undersökningen av planen har genomförts utan att man hittat några misstänkta föremål, varför polisinsatsen på platsen nu är avslutad, skriver Köpenhamnspolisen i ett inlägg på X.

Det är fortfarande oklart vem som framförde bombhoten mot de två planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.