Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Norwegian-strejken är över

Uppdaterad
Publicerad

Parterna i Norwegian-konflikten har kommit fram till en lösning, bekräftar flygbolagets vd Björn Kjos för SVT. Det innebär att den elva dagar långa strejken är över.

Efter de senaste förhandlingarna har parterna i Norwegian-konflikten kommit fram till en lösning. Strejken, som påverkat över 150.000 passagerare, har inneburit att nästan alla bolagets inrikesflygningar i Skandinavien ställts in.

Men klockan 18.30 kom alltså beskedet: Strejken är över. Norwegians vd Björn Kjos räknar med att trafiken ska rulla som vanligt innan onsdag eftermiddag.

– Vi är redo att flyga igen. Äntligen är strejken över, säger han under en presskonferens i Oslo.

– Det ska bli väldigt skönt att hitta tillbaka till rutinerna och slippa skapa problem för våra passagerare.

”Ingen vinnare i en strejk”

Björn Kjos kunde under presskonferensen inte svara på hur mycket strejken kostat, men slår fast att det inte varit billigt.

– Det finns ingen vinnare i en strejk, vi är två förlorande parter.

På frågan om konflikten varit bitter svarar han:

– Jag vill inte använda ordet bitter. Men det har varit hög temperatur ibland, man kan inte säga något annat.

Fått igenom huvudkraven

Förhandlingar har pågått i princip dygnet runt de senaste dagarna för att komma fram en lösning, men parterna har fram tills nu tyckts stå långt ifrån varandra.

Knäckfrågan har hela tiden varit piloternas krav på anställningstrygghet. Det norska fackförbundet Parat har krävt långsiktiga anställningsgarantier, och ett kollektivavtal med moderbolaget Norwegian Air Shuttle.

Enligt Halvor Vatnar, som förhandlat å piloternas vägnar, har man fått gehör för sina huvudkrav – även om det inte handlar om ett rent kollektivavtal med moderbolaget. Piloterna har nu i ställetfått kollektivavtal med de olika dotterbolag som de är anställda i.

– Vi har uppnått en tydlig koppling till moderbolaget i form av rättsliga och ekonomiska garantier, säger han till NRK.

”Väldigt skönt”

I ett pressmeddelande skriver Norwegian mer om de nya villkoren som förhandlats fram. Bland annat kommer samtliga piloter i Skandinavien att omfattas av en anställningsgaranti från moderbolaget i tre år.

Facket har fått ge efter i vissa frågor, som flexiblare arbetstid och sämre ersättning till de piloter som får sin licens indragen.

Svenska piloter har under strejken gett sitt stöd till de norska kollegorna. I mitten av förra veckan tog fackförbundet Svensk pilotförening ut sina medlemmar, anställda i Norwegian, i en sympatistrejk.

– Spontant känns det väldigt skönt att strejken är över. I övrigt har jag inte hunnit sätta mig in i det man kommit överens om, så det vill jag inte kommentera, säger Martin Lindgren, ordförande för Svensk pilotförening till SVT.

Undrar du hur ditt flyg påverkas? Här kan du se vilka av Norwegians avgångar som är inställda.

Detta har hänt

Visa

* Lördagen den 28 februari gick 70 av Norwegians piloter ut i strejk. Deras huvudkrav har varit att få till ett kollektivavtal med moderbolaget Norwegian Air Shuttle, istället för koncernens olika dotterbolag.

* I onsdags gick ytterligare 650 piloter ut i strejk. Samtidigt permitterade flygbolaget 800 kabinanställda som får stanna hemma utan lön.

* Från och med i onsdags har det flesta av flygningarna inom Skandinavien ställts in. Cirka 150.000 resenärer har hittills berörts av strejken.

* I torsdags tillkännagav Norwegian att piloterna delas upp i tre dotterbolag, ett vardera för Norge, Sverige och Danmark.

* Danska serviceförbundet har varslat om sympatistrejk för sina 3.000 medlemmar.

* På tisdagen, den 10 mars, meddelade parterna att man nått en lösning i konflikten.

Så påverkas flygen

Visa

Strax före 19-tiden stod följande klart om flygningar planerade under morgondagen:

– Direktflyg till USA och Thailand kommer att gå som normalt

– Flygningar till och från Storbritannien med flygnummer från DY 2400 till DY 2900 kommer att gå som normalt. Detsamma gäller flyg till och från Spanien med flygnummer DY 5100, DY 5998 samt flyg till och från Finland med flygnummer DY 5599 och DY 5999.

Källa: NRK

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norwegianstrejken

Mer i ämnet