Stoltenberg ny Nato-chef

Uppdaterad
Publicerad

Jens Stoltenberg ska erbjudas tjänsten som ny Natochef, meddelar Nato. Den före detta norske statsministern lämnar därmed sin post som partiledare i Arbeiderpartiet.

– Jag vill börja med att tacka alla de allierade i Nato för den tillit de visat mig genom att välja mig som ny generalsekreterare, sade Stoltenberg under en presskonferens på fredagen.

Jens Stoltenberg kommer att tillträda den 1 oktober och efterträder dansken Anders Fogh Rasmussen, som blev generalsekreterare 2009 och som väntas avgå i samband med Nato-toppmötet i Wales i september.

Stoltenberg kallade under presskonferensen Nato ”historiens mest lyckade militära allians” och bemötte vad han menar är en återkommande frågeställning om hur stor betydelse Nato har haft efter kalla krigets slut.

– Det som händer just nu i Ukraina påminner oss om hur viktigt Nato är. Och att idén om Nato, ett kollektivt försvar, blir ännu viktigare när vi ser hur Ryssland använder våld för att förändra Europas gränser.

Stoltenberg vill inte kommentera Natos arbete fram till dess att han tar över uppdraget som generalsekreterare i oktober.

Solberg: Jag kommer sakna Jens

Stoltenberg lämnar i och med utnämningen partiledarposten i Arbeiderpartiet. Arbetet med att tillsätta en ny partiledning börjar på allvar efter nytt centralstyrelsemöte på måndag, rapporterar NTB.

– Det är vemodigt, sa Stoltenberg efter det extraordinära centralstyrelsemötet i Arbeiderpartiet och kort efter det att han utnämnts till ny Nato-chef.

Regeringen ser fram emot att samarbeta tätt ihop med Natos nye toppchef, säger Norges statsminister Erna Solberg. Under presskonferensen på lördagen sa Solberg att Stoltenbergs position är positivt för Norge då han har god kunskap om utmaningar i Norges närområde.

Hon passade även på att gratulera och tacka sin företrädare för deras tid tillsammans inom politiken, som spänner över mer än tio år.

– Jag kommer sakna Jens i norsk politik. Han har varit en tuff motståndare, men också en viktig medspelare i stora och viktiga frågor för landet.

Bildt: Ett bra val

Jens Stoltenberg har i veckan i hemlighet träffat Frankrikes president François Hollande, ett möte som betraktas som en anställningsintervju för posten som generalsekreterare, enligt en välinformerad källa för Dagsavisen. Källan hävdar att det ska ha varit avgörande för att även Frankrike ställer sig bakom Stoltenbergs kandidatur, vilket Tyskland, USA och Storbritannien gjort.

Enligt den spanska tidningen La Vanguardia, som var först med att rapportera att Natos ambassadörer skulle utse Jens Stoltenberg vid sitt möte i eftermiddag, har processen påskyndats efter påtryckningar från både USA och Tyskland i och med krisen i Ukraina.

Utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att Nato gjorde ett bra val som utnämnt Jens Stoltenberg till ny generalsekreterare.

”Ingående kunskap även om säkerheten i norra Europa utgör ett plus”, skriver Bildt.

Även den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt, som också är ledare för de danska socialdemokraterna, anser att Stoltenberg är ”helt rätt” person till att leda Nato.

– Jag är personligen mycket glad för att valet föll på Jens. Jag känner honom väldigt väl och har arbetat tätt ihop med honom under många år, säger Thorning-Schmidt.

Statsminister två gånger

Jens Stoltenberg kommer inte att ha något större inflytande över försvarsalliansen, bedömer Robert Dalsjö, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut. Anledningen är att generalsekreteraren är den högsta tjänstemannen i organisationen och har till uppgift att nå kompromisser mellan medlemsländerna.

– Det är frågan om vilken politisk linje som alliansen väljer, och det bestäms av huvudstäderna. På marginalen tror jag att hans talanger, det faktum att han är känd och respekterad bland många andra regeringschefer, att han anses vara en duktig kompromissbyggare innebär att han kan göra ett bra jobb, säger han till TT.

Jens Stoltenberg placerar sig i den försvarspolitiska mittfåran, säger Robert Dalsjö.

– Jens Stoltenberg verkar ha varit en rätt mainstream politiker i de här avseendena, och har varken stuckit ut åt vare sig hök- eller duvhåll tidigare.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg har varit ledare för Arbeiderpartiet (Ap) sedan 2002. Han nådde posten efter en maktkamp med partiledaren Thorbjørn Jagland.

Stoltenberg, som är utbildad nationalekonom, blev finansminister 1996. Han blev norsk statsminister första gången 2000, men ett katastrofval året därpå tvingade honom att lämna ifrån sig makten. Han blev för andra gången statsminister 2005 och var kvar på posten till i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.