NSA kan ha övervakat 35 världsledare

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har det väckts misstanke om att Angela Merkels mobiltelefon avlyssnats av NSA, men nu visar nya uppgifter att underrättelseorganisationen ska ha spionerat på hela 35 världsledare.

Uppgifterna, som publicerats i den brittiska tidningen The Guardian, stöds av ett hemligstämplat dokument som visselblåsaren Edward Snowden överlämnat till tidningen.

Dokumentet avslöjar hur NSA uppmuntrat högre tjänstemän i olika delar av den amerikanska statsapparaten – som Vita huset och Pentagon – att dela med sig av sina telefonböcker så att underrättelseorganisationen kan lägga till nummer till toppolitiker i deras övervakningssystem.

”Oacceptabelt”

Snowdens dokument, som är daterat till den 27 oktober 2006, visar hur en anonym statstjänsteman bidragit med mer än 200 nummer, inklusive de till 35 världsledare. De ska omedelbart lagts till i listan på nummer som övervakas.

Det var igår som Tyskland gick ut med att de hade information om att förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon avlyssnats av NSA, något som mötts av kraftig kritik från EU:s ledare.

– Det är naturligtvis oacceptabelt. Vi ska inte bete oss på det sättet mot varandra, sa statsminister Fredrik Reinfeldt till SVT när han anlände till EU-toppmötet i Bryssel.

Vita husets pressekreterare Jay Carney har dock enligt The Guardian förnekat att de övervakar Merkels mobilsamtal, däremot sa han ingenting om huruvida de tidigare avlyssnat förbundskanslerns telefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s avlyssning

Mer i ämnet