Foto: TT

Obamas bakslag: Avlyssningen olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Spionorganisationen NSA:s registrering i USA av telefonsamtal är olaglig och ska avbrytas, anser en dataskyddsmyndighet i USA och går emot presidenten.

Flera amerikanska tidningar, bland annat New York Times och Washington Post, har fått uppgifterna i förväg. Den 238-sidiga studien ska presenteras senare på torsdagen lokal tid.

Miljardtals samtal

Det handlar om registreringen av miljardtals telefonsamtal i USA. Vad som registreras är inte innehållet utan vem som ringde vem och när.

USA:s avlyssning

Det är den nystartade dataskyddsmyndigheten Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB) som nu går tvärtemot vad president Barack Obama sade i ett stort linjetal om övervakningen förra fredagen.

Obama ställde sig i princip bakom NSA:s frenetiska insamling, även om han sade att det man samlat in i fortsättningen inte ska lagras på regeringsservrar utan ligga utanför. Hur detta ska ske angav han inte.

NSA – och Obama – hänvisar till Patriot Act, den övervakningslag som stiftades efter terrorattackerna den elfte september 2001.

Hot mot medborgerliga rättigheter

Men PCLOB anser att paragraf 215 i Patriot Act, som man åberopar, inte täcker NSA:s massinsamling av data. Myndigheten kräver att verksamheten ska upphöra eftersom den utgör ett hot mot de medborgerliga rättigheterna.

Myndighetens utredning var redan känd av president Obama när han höll sitt tal och försvarade den nuvarande insamlingen av data.

PCLOB avfärdar dessutom argumentet att denna insamling skulle ha hjälpt till att avslöja terrorkonspirationer.

– Vi har inte hittat ett enda fall [som styrker detta], skriver myndigheten.

Ökad förvirring

Rapporten kommer att ytterligare driva på debatten i USA om avlyssningen. President Obama ville lugna amerikanerna med sitt tal förra veckan, men det anses av många kritiker mera har skapat förvirring.

Kongressen är delad om vad man ska göra. Obama hänsköt en del frågetecken till kongressen för avgörande. Splittringen i kongressen följer inte partilinjerna. Det finns republikaner som är skeptiska till den nuvarande avlyssningspolitiken och det finns demokrater som stödjer den.

Två federala domare har fattat motstridiga domslut om avlyssningen.

Hemliga domar avvisas

PCLOB-rapporten anses vara den mest omfattande analysen som gjorts om övervakningens laglighet.

Det finns särskilda hemliga domstolar som ger tillstånd till övervakning. PSLOB avvisar de senaste 15 domarna som har godkänt avlyssningsinsatser.

Fem personer sitter i PSLOB:s utredningsgrupp. Tre röstade mot NSA:s övervakning, två ansåg att NSA:s åtgärder överenstämde med grundlagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet