Shigeru Miyamoto, upphovsmannen bakom Super Mario, tar sig för pannan. Foto: TT

Nu är det bevisat – dataspel gör hjärnan större

Publicerad

I en ny studie har en grupp forskare lyckats visa att personer som spelar Mario 64 på en Nintendo-enhet med tiden får mer av den så kallade ”grå massan” i hjärnan.

Forskare vid ansedda Max Planck Institute i Berlin har låtat testa vuxna försökspersoner som fått spela Mario 64 på Nintendos handhållna spelenhet under cirka 30 minuter per dag i två månader.

Vid en jämförelse med en kontrollgrupp som inte spelade spelet visade mätningar av hjärnan hos de spelande försökspersonerna att de fick en signifikant ökad volym av ”grå massa”.

Den grå massan är del av hippocampus, en hästskoformad del av hjärnan som spänner över båda halvorna. Där hanteras exempelvis minnesformation, men här kopplar hjärnan också samman olika sinnesintryck.

Två perspektiv ökar aktiviteten

Spelet försigår på två skärmar. Den ena skärmen visar första-persons-vyn, där man alltså ser spelet ur spelkaraktärens ögon. På den andra skärmen finns en översiktskarta som också uppdateras i realtid och ger mer av en fågelvy.

Man märkte att de personer som tyckte om att spela och som i högre utsträckning använde sig av båda skärmarna i spelet samtidigt fick en större fysisk förändring i hjärnan. Forskarna spekulerar i att det har med hjärnans belöningssystem att göra, det som utlöser dopamin när man gillar sin aktivitetet.

Forskningen är inriktad på att hitta metoder för att använda spel i terapi på bättre sätt, exempelvis för att minska effekterna av posttraumatisk stress.

Undersökningen finns i sin helhet här (betalvägg).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer