Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Väljare skjuter fyrverkerier och firar valresultatet på Place de la république i Paris. Foto: SVT

Vänsteralliansen NFP ser ut att kamma hem vinsten i franska valet

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har röstat – och det var den franska vänstern som firade störst i natt. Vänsteralliansen NFP ser nämligen ut att bli störst efter valet, medan favorttippade Nationell samling hamnar på tredje plats, efter Macrons mittenkoalition.

Samtidigt verkar det inte som att någon grupp får absolut majoritet i nationalförsamlingen.

Klockan 20.00 stängde vallokalerna för den andra och avgörande omgången i det franska parlamentsvalet. Valdeltagandet har varit ovanligt högt. Enligt Ipsos tros valdeltagandet uppgå till 67, 1 procent. Det är den högsta siffran sedan 1997.

Framgång för Vänsteralliansen

På måndagsmorgonen visar preliminära siffror från det franska inrikesdepartementet att vänsteralliansen NFP blir störst med med 182 av platserna, enligt Le Monde. Emmanuel Macrons allians Tillsammans blir näst störst med 168 platser. På tredje plats hamnar Nationell samlings allians med 143 platser, enligt det preliminära resultatet.

Val i Frankrike 2024

Ingen grupp ser ut att få absolut majoritet och landets premiärminister Gabriel Attal har sagt att han avgår.

Nationell samlings partiledare Jordan Bardella skyller i ett tal resultatet på den ”republikanska fronten” och säger att man kastar in Frankrike i en ”oviss framtid”.

– Vi ska förstärka vårt arbete i opposition, säger han.

Under ett tal strax efter att prognosen presenterats beskrev Jean-Luc Mélenchon, del i vänsterns allians NFP, resultatet som en ”magnifik mobilisering”.

– Presidenten måste böja sig och erkänna sig besegrad, och premiärministern måste avgå, säger han.

Macron har uppmanat kandidater att dra sig ur

Emmanuel Macron har sedan i söndags uppmanat vänster- och mittenkandidater som gick vidare, men kom på tredje plats, att dra sig ur. Detta för att stoppa Nationell samling från att bli största partiet.

Enligt journalisten Fanny Härgestam har det i princip inte bedrivits någon ”vanlig” valkampanj under den senaste veckan.

– Jag skulle säga att den senaste veckan varit en monumental uppvisning av politiska manövrar, säger hon i SVT:s specialsändning.

– Det har beklämt många väljare och gjort många förtvivlade. Att välja mellan en ”Macronism” eller låta ytterhögern komma fram är som att välja mellan pest eller kolera för många.

Se hela SVT:s livesändning om valnatten här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har hänt i tidigare val att övriga väljare mobiliseras mot Nationell samling, menar Svenska Dagbladets Teresa Küchler. Foto: SVT

Resultaten från Ipsos vallokalsundersökning:

 • NFP (Vänsteralliansen)
  172 till 192 platser
 • Övriga vänster
  13 till 16
 • Alliansen Tillsammans
  150 till 170 platser
 • Övriga mitten
  6 till 8 platser
 • Republikanerna
  57 till 67
 • Nationell samling
  132 till 152
 • Övriga partier
  8 till 11 platser

De medverkar i SVT:s specialsändning

På plats i Frankrike:

SVT:s utrikesreporter Ida Linde (vid Nationell samlings valvaka) och journalisten Fanny Härgestam (vid alliansen Tillsammans valvaka).

På plats i studion:

Teresa Küchler, journalist på Svenska Dagbladet och Ann-Chatrin Jungar, expert på ytterhögerpartier i Europa.

Panel i studion:

Christophe Prémat, statsvetare som suttit i Nationalförsamlingen för Socialist-partiet, Martin Ådahl, ledamot i Centerpartiet och Arvid Hallén från konservativa tankesmedjan Oikos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet