Den revolutionerande lagen innebär att från onsdagen kommer inte butiker tillåtas att slänga mat innan den passerat sitt bäst före-datum. Butikerna får heller inte avsiktligt förstöra mat för att hindra folk från att till exempel plundra kontainrar.
Butiker som bryter mot lagen riskerar böter på upp till 700.000 kronor.
Mötts av stor entusiasm
Beslutet har mötts av stor entusiasm, både för dess betydelse för hemlösa och andra utsatta grupper, och dess betydelse för miljön.
Matbanker och välgörenhetsorganisationer är förpliktigade att hämta ut maten från butikerna, och dela ut den ”på ett värdigt vis”.
Ökar på både kvaliteten och variationen
Jacques Bailet, som är chef för Banques Alimentaires, ett nätverk av franska matbanker, välkomnar den nya lagen.
– Det har ett oerhört stort symbolvärde, och än viktigare; eftersom livsmedelsbutiker nu tvingas att ha ett donationsavtal med välgörenhetsorganisationer så kan vi öka kvaliteten och variationen på den mat som vi distribuerar ut, säger han.
Carrefour, Frankrikes största livsmedelskedja, sade att de var glada över den nya lagen, som skulle tillåta dem att öka på och förbättra de matdonationer de redan gör, enligt The Guardian.
7.1 miljoner ton kastas bort
Över 7.1 miljoner ton mat kastas bort i Frankrike varje år – 67 procent av konsumenter, 15 procent av restauranger och 11 procent av butiker.
Även Sverige har problem med matsvinn, något som SVT Nyheter tidigare skrivit om.
Enligt Naturvårdsverket utgörs en stor del av matavfallet från just restauranger och butiker fortfarande av matsvinn, alltså livsmedel som skulle kunna ätas.
Hos restauranger är det frukt och grönsaker som står för den största andelen (39 procent) av den mat som kastas. För livsmedelsbutiker står kött, fisk och ägg för de största avfallsmängderna (omkring 35 procent) följt av frukt och grönsaker (25 procent).
– För att ytterligare minska mängderna mat som slängs i onödan behöver medvetenheten om matsvinnets betydelse för miljön öka, inte minst i hushållen, säger Christina Jonsson, handläggare på Naturvårdsverket.