Nu kriminaliserar Frankrike magra modeller Foto: TT

Ny lag: Att använda magra modeller kan ge fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Modets hemland Frankrike har trots protester från modehusen kriminaliserat användandet av magra och anorektiska modeller. De som bryter mot lagen kan nu straffas med böter och tre års fängelse.

I Frankrike, av många ansett som modets hemland, röstade parlamentet på fredagen att kriminalisera användandet av magra fotomodeller. Detta är del av en större kampanj från den Francois Hollande-ledda regeringen med målet att bekämpa anorexi och osunda kroppsideal. De modehus som bryter mot reglerna hotas med böter på upp till 450.000 kronor och tre års fängelsestraff.

Förbud mot uppmuntrande till extrem magerhet

Kampanjen består av två primära åtgärder – förbud mot användandet av magra modeller och ett förbud mot marknadsföring som uppmuntrar till ”extrem magerhet”. En person vars BMI understiger en viss nivå kommer inte längre kunna arbeta som fotomodell, enligt den nya lagen.

Parlamentsledamoten Maud Olivier, som först introducerade lagförslaget, säger att människor kan hamna i en ”ond cirkel av anorexi”, och att regeringen tidigare inte kunnat göra något åt det.

– Lagen är en nödvändighet, och påverkar på inget sätt yttrandefriheten, tillägger hon.

Hälsoministern är positiv

Även Frankrikes hälsominister Marisol Touraine ställer sig positiv till lagändringen.

– Unga modeller ska äta bra och tänka på sin hälsa. Lagen innebär ett viktigt budskap till alla unga flickor som inspireras av modellerna, säger hon.

The National Union of Modelling Agencies ställer sig dock negativa till lagändringen, och säger att den saboterar Frankrikes konkurrenskraft på den internationella modescenen.

Den franska lagändringen kommer efter att Spanien, Brasilien och Italien satt ned foten på användandet av anorektiska fotomodeller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.