Brexitlagarna debatterades i underhuset i parlamentet under fredagen. James Savage, grundare av tidningen The Local och englandskännare, säger att det nu är klart att Storbritannien lämnar EU den 31 januari. Foto: AFP PHOTO / Jessica Taylor /UK Parliament och The Local

James Savage: ”Nu får Boris Johnson fria tyglar”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen blev det ett rungade ”ja” i brittiska parlamentet när de röstade om brexitförslaget som Boris Johnson lagt fram. James Savage, englandskännare och grundare av nyhetsnätverket The Local, berättar för SVT vad som händer nu.

Vad innebär det att parlamentet röstade ja?

– Det bekräftar att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 januari, och det var ett helt väntat resultat med tanke på valutgången. Det visar vilken skillnad Boris Johnsons stora majoritet får för politiken. Vi har blivit vana vid att omröstningar i parlamentet blir riktiga nagelbitare, men den här gången var det ”walkover” för Johnson.

Vad händer nu?

– Nästa steg kommer efter jul, då överhuset behöver rösta igenom lagen innan drottningen ger sitt godkännande. Men detta är mest en formalitet. EU-parlamentet ska också rösta om avtalet, och EU-parlamentets brexitansvarige Guy Verhofstadt har sagt att han vill se fler garantier för EU-medborgare i Storbritannien och britter i EU innan de ger sitt godkännande. Men det är få som tror att det inte kommer att gå igenom.

Är det här samma version av brexit som brittiska parlamentet tidigare röstat om?

– Den här versionen av lagen skiljer sig på några punkter från den som Johnson tidigare försökte få igenom parlamentet – den tidigare versionen innehöll garantier på arbetares rättigheter, flyktingbarn och parlamentets möjligheter att granska det framtida avtalet med EU. Dessa garantier är nu borta eftersom Johnson inte längre behöver kompromissa med oppositionen och begränsa sig.

Vilka är vinnarna och förlorarna?

– Vinnaren är Boris Johnson och de som ville få en brexit med så få villkor som möjligt. Nu får Boris Johnson fria tyglar. Sett i det långa loppet är förlorarna alla de som hoppades att brexit skulle ställas in. Omröstningen bekräftar att hoppet är ute för dessa. Men även de som ville ha en brexit med garantier om arbetsrätten och mottagande av flyktingbarn blev besvikna i dag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.