Flera kvinnor syntes ute på gatorna direkt efter att lagen trädde ikraft natten till söndagen. Foto: Fayez Nureldine/Hamad I Mohammed/TT

Nu får kvinnor i Saudiarabien köra bil

Uppdaterad
Publicerad

För första gången får kvinnor nu köra bil i Saudiarabien. Direkt efter att lagen trädde i kraft firade kvinnorna med att ta sig ut på vägarna.- Det känns konstigt, jag är så glad! Jag är så stolt över att göra det här nu, säger Majdooleen al-Atee, 23, som körde genom huvudstaden Riyadh för första gången i natt, enligt Reuters.

Kvinnor i Saudiarabien har fört en lång kamp för att få till lagändringen. Flera av dem har gripits genom åren då de har trotsat beslutet.

Men efter en närmare 30 år lång kamp kom till sist beslutet tidigare i våras. Och vid midnatt, saudiarabisk tid, så trädde det äntligen i kraft.

Firade på vägarna

Nyhetsbyrån Reuters beskriver hur kvinnor direkt efter att lagen trädde ikraft gav sig ut på vägarna. De körde fram och tillbaka på gatorna – medan polisen stod stilla och såg på.

– Vi är redo och det här kommer ändra våra liv totalt, säger Samira al-Ghamdi, 47, som är e av de första kvinnorna i Saudiarabien som fått körkort, enligt Reuters.

– Dagarna då jag har stått och väntat timmavis på en förare är över, säger Hatoun bin Dakhil , 21, enligt TT.

Kvinnoaktivister fängslade

Beslutet tros vara en följd av att kronprins Mohammed bin Salman insett att fler kvinnor måste komma ut i arbete. För att kunna arbeta behöver de också kunna köra till jobbet.

Kritiker har också menat att kronprinsen genomför reformer bara för att undvika kritik från Västländerna – samtidigt som kvinnoaktivister fortsätter fängslas runtom i landet. Sedan maj i år har ett tiotal kvinnor fängslats på oklara grunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.