Erna Solberg (H) har lagt sin röst i valet som spås avsluta hennes tid som Norges statsminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Nu går Norge till val

Uppdaterad
Publicerad

Mycket pekar på regeringsskifte när Norge på måndagen går till val.

Efter åtta år med en högerregering under Erna Solbergs (Höyre) ledning pekar opinionssiffrorna mot ett maktskifte och seger för vänstersidan.

Fokus under valnatten kommer att vara frågan om Arbeiderpartiet tillsammans med Senterpartiet och Sosialistiske Venster kommer över gränsen för egen majoritet i stortinget. Stortinget har 169 ledamöter. För att kunna bilda en majoritetsregering med tre partier krävs därmed 85 mandat.

Men oppositionen är splittrad. Senterpartiet har aviserat att man inte vill se Gahr Störe som statsminister utan vill att egna partiledaren ska leda landet. Inte heller vill man regera med Socialistisk Venstreparti.

Många har förtidsröstat

Carl Fridh Kleberg, SVT:s utrikesreporter på plats i Oslo, säger att Arbeiderpartiet ändå förväntas ta ledartröjan om det blir vänstersidan som får bilda ny regering.

– Arbeiderpartiet är ändå så mycket större, även om man är långt från sina glansdagar.

För att vinna valet kan den rödgröna sidan också behöva ta stöd av något av de mindre partierna Rödt eller Miljöpartiet. Men de balanserar på spärren för att komma in i Stortinget.

– Det är många valarbetare och anhängare av partierna som har en spänd väntan framför sig, säger Carl Fridh Kleberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.