Ett par spixaror i fångenskap i Brasilien Foto: Patrick Pleul/TT

Nu har Rio-fåglarna dött ut på riktigt

Publicerad

I den animerade filmen Rio kämpade arten för sin överlevnad. Men nu bedöms papegojarten spixara vara utdöd i vilt tillstånd även i verkligheten, enligt Birdlife International , en sammanslutning för organisationer som arbetar för att bevara fågelarter i världen.

Den animerade filmen Rio handlade om en spixara, den sista av hankön, som tog sig från Minnesota, USA, till Rio de Janeiro i Brasilien för att hitta den sista honan.

Utdöd i vilt tillstånd

De tu blir i filmen kära och får tre fågelungar. Men i verkligheten kommer inte det kunna hända längre i vilt tillstånd. Fågelarten bedöms nu vara helt utdöd i vilt tillstånd. Några spixaror finns dock kvar i fångenskap.

Enligt Birdlife International har även flera andra fågelarter dött ut de senaste åren, skriver CBS News. De flesta av de nu utdöda arterna har funnits på isolerade öar. Fyra av arterna har hört hemma i Brasilien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer