En av de ansökande till Mars-One, svenske Rickard Feiff. Foto: Skärmdump

Nu kan du ansöka om att bli Mars-astronaut

Uppdaterad
Publicerad

Det holländska projektet Mars-One har nu öppnat upp ansökningsformuläret för allmänheten för de som vill resa till Mars år 2023 – och stanna där.

Under en tioårsperiod med start i sommar ska aspirerande astronauter tränas inför flytten till Mars. Initiativtagarna räknar med att skicka upp fyra stycken astronauter vart fjärde år, i huvudsak finansierat av sponsorer och reklam genom direktsänd reality-tv.

– Vi har fått in mer än 10.000 mejl från personer som vill åka till Mars, säger Bas Lansdorf, en av grundarna i organisationen Mars-One.

Mars One

På en ny sajt publiceras nu ansökningsfilmer från människor över hela planeten. Där finns människor av båda könen och i alla åldrar (över 18 år), däribland också en svensk. Webbesökarna får ”betygsätta” de ansökande, som också rankas efter ”popularitet” och antal visningar. I slutändan är det just publiken som ska välja vilket team om fyra personer som får åka till Mars först.

Vem-som-helst får ansöka, men Bas Lansdorf sticker inte under stol med att de som väljs ut lär vara de högst kvalificerade med högt IQ och perfekt hälsa.

-Det är nästa stora steg för mänskligheten, säger svenske 38-åringen Rickard Feiff, en av de ansökande. Jag har haft ett fullödigt och underbart liv, har gjort allt en man kan önska sig på den här planeten och skulle inte ångra någonting om jag fick utforska och vara en del av någonting helt fantastiskt.

Mars-one har producerat en liten ”trailer” för ansökningsprocessen, den finns här.

SVT har tidigare berättat om projektet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mars One

Mer i ämnet