Nej men vad händer här...?! Visa alla (3)
Visa alla (3)

Nu kan du se direktsänd örn-tv

Uppdaterad
Publicerad

Har du sett en livs levande havsörn på nära håll någon gång? I Estland har en grupp ornitologer monterat upp en livekamera inifrån ett örnbo. Bilderna är förtrollande.

Boet upptäcktes förra året i Saunja-regionen i västra Estland. Kameraanordningen sattes upp strax efter årsskiftet under två smällkalla vinterdagar. Alltsammans drivs av solceller och anordningen stängs av och slås på i fas med dygnets ljusa timmar. Tack vare kamerainitiativet som blivit av med stöd av en rad teknikbolag kan nu hela världen ta del av direktsänd reality-örn-tv.

– Vi satte upp kameran eftersom vi tycker att det är intressant att följa örnarna, och för att vi tror att fler tycker att det är lika intressant att titta på en av världens bästa liveströmmar från naturen, säger Urmas Sellis, en av ornitologerna bakom projektet.

Förstagångsföräldrar

I rutan visas närbilder av familjen Örn: mamma Anna och pappa Uku tillsammans med de tre fjuniga småttingarna under det att de framlever sina liv, alltsammans mot en fond av vidsträckt landskap.

Urmas Sellis berättar att Anna och Uku är förstagångsföräldrar och att ornitologerna inte hade en aning om att de skulle få se en ny kull kläckas.

– Det händer då och då att örnarna får en kull om tre ungar men det vanliga är att de bara får en eller två ungar.

Skygga djur

Enligt estnisk naturvårdslag är det förbjudet att vistas nära örnbon efter den 15 februari. Örnar är mycket skygga djur och trots att kameran inte är större än ett finger blev fåglarna med ens misstänksamma efter installationen.

– När vi först satte upp kameran märkte paret att något onaturligt hade hänt men sedan vande de sig. Värre var det med ett annat örnpar som försökte ta över boet – de blev så rädda att de inte ville fortsätta sitt inkräktande.

Flygpremiär i juli

Den som tittar på videoströmmen i juli kommer kanske att kunna se örnungarna ge sig ut på en första flygtur. Vad som händer längre fram är oklart.

– Olika örnar beter sig på olika sätt, och eftersom det här boet är helt nytt så vet vi inte om hela familjen kommer stanna kvar, eller bara de vuxna eller om alla lämnar boet.

Populär show

Örnshowen är av statistiken att döma mycket populär. Videoströmmen har konstant 3.000-4.000 tusen tittare och Urmas Sellis uppskattar att webbsidan har omkring tre miljoner besök varje månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer