Till vänster roboten från filmen Terminator, som forskare tror att kan bli verklighet i framtiden. Till höger FN-byggnaden i Genève. Foto: Jacques Brinon/Laurent Gillieron/TT

Nu samlas FN experter – för att diskutera framtidens mördarrobotar

Uppdaterad
Publicerad

Oron växer för att vi i framtiden ska få se så kallade mördarrobotar som krigar utan mänsklig inblandning. Den här veckan samlar FN experter till ett möte i Genève i Schweiz. De ska utreda möjligheten till att nå politiska överenskommelser om hur vapnen ska hanteras.

Det är andra gången för i år som FN arrangerar ett möte om mördarrobotar. Diskussionen handlar om vapen som alltså fortfarande inte finns – men som skulle kunna vara förödande om de utvecklas. Det handlar om självgående robotar som krigar utan mänsklig inblandning.

– Det här är inte längre science fiction, säger Rasha Abdul Rahim från Amnesty International, som arbetar för att få till ett förbud mot robotorna, enligt AP.

Världens länder oense

Men ett förbud är inte så enkelt att få till. Amandeep Gill, en av mötesdeltagarna, förklarar för AP att världens länder är delade i frågan. En del vill se ett fullständigt förbud, andra vill se en politisk överenskommelse som inte är bindande och en del länder vill inte diskutera frågan överhuvudtaget.

USA har redan konstaterat att det är för tidigt för att det ska gå att definiera vad sådana vapen är och än mindre för att kunna reglera dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.