Foto: SVT

Krigarkungens mysterier ska knäckas

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 februari 1713 kastades Karl den XII ut av turkarna från Bender i dåvarande Osmanska riket och nuvarande Moldavien. Forskare från fyra länder samlas nu där för att få fram ny kunskap om den svenske kungen.

För Moldavien är krigarkungen ett bevis för att mantillhör Europa och därmed borde få medlemskap i EU.

Då, för exakt 300 år sedanvar det kallt, snöigt och fattigt i Bender. Precis som i dag. Då var dettaplatsen för en väpnad konflikt mellan olika nationer. I dag pågår här eninfekterad konflikt.

Gränsen mellan utbrytarrepubliken Transnistrien och Moldavien går precis just genomBender. Konflikten som pågått i 20 år är ett av de problem som Moldavienbrottas med och som försvårar för landet i dess strävan att bli med i EU.

Fyra länder ska forska på Karl XII

Jubileet av Kalabaliken iBender har idag fått historiker från Sverige, Moldavien, Ryssland och Turkietatt samlas i Moldavien för att gräva vidare i den mindre kända av krigarkungenssida, den icke-krigiska men också för att få fram mer information från denperiod på fyra år då den svenske kungen styrde Sverige härifrån.

Vid dagens mycket välbesökta seminarium på Nationalmuseum i huvudstaden  Chisinau, lyftes den svenske krigarkungen framsom en hjälte som tydligt förenar Moldavien med resten av Europa.

Ska hjälpa Moldavien in i EU

– Vi hör hemma i Europa och den svenske kungens vistelse här i Bender visarjust detta, säger Natalja Gherman, biträdande utrikesminister i Moldavien.

Hennes högsta önskan är attMoldavien ska bli medlem i EU. Landet vill nu bygga ett nytt och störreminnesmärke över den svenske kungen utanför Bender  och man hoppas på svensk hjälp för attgenomföra det och för att kunna fortsätta utgrävningarna i Bender där Karl XIIoch de tusen svenska soldaterna byggde en ny svensk huvudstad, Carlopolis, ibörjan av 1700-talet.

Införde progressiv beskattning och självdeklarationen

Under de åren då Karl denXII levde kungligt i Bender skickades alla kungliga befallningar till Sverige med hästkurir, korsoch tvärs över kontinenten. Stora och omvälvande förändringar i det svenskastyrelseskicket har alltså sitt ursprung i nuvarande Moldavien.

Under de åren infördekrigarkungen bland annat en självdeklaration, det som vi i dag kallar för den allmännasjälvdeklarationen, progressiv beskattning och Justitiekanslerämbetet, JK.Härifrån kommer det svenska kaffebruket men också ordet jämlikhet.

Jämlikhet blev viktig

– Man talar otroligt mycketom jämlikhet. Alla ska behandlas jämlikt. Ordet jämlikhet är ju känt från justdet här tillfället, den här förmögenhetsbeskattningen, berättar Åsa Karlsson,historiker på Riksarkivet.

– Och med det menar kungenatt alla är hans undersåtar och alla måste ställa upp lika mycket och betala enviss procent av sin egendom i skatt och bidra till statskassan och tillfälttåget. Och detta är ju någonting nytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.