Idag släpps rapporten som bland annat går igenom de kontakter med ryssarna som Trumps kampanjstab har haft. Justitieminister Willam Barr (t.h) håller en presskonferens på eftermiddagen. Foto: TT

Nu släpps Mueller-rapporten

Publicerad

Under torsdagen offentliggörs en redigerad version av särskilda åklagaren Robert Muellers rapport om otillbörlig rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016. Justitieminister William Barr föregick offentliggörandet med en presskonferens där han underströk att ingen amerikan har samarbetat med ryssarna, och att Donald Trump inte hindrat rättvisans gång.

Justitieminister William Barr började presskonferensen med att säga att han kommer att skicka rapporten till kongressen klockan 17 svensk tid. Den kommer även senare att offentliggöras för allmänheten på justitiedepartementets hemsida.

Rapporten bekräftar att ryssar försökt påverka det amerikanska presidentvalet. Däremot har ingen amerikansk medborgare samarbetat med ryssarna.

– Tack vare rapporten vet vi att ryssarna inte fick hjälp av Trumpkampanjen eller någon annan amerikan för den delen, säger justitieminister Barr.

Tio tillfällen med Trump tas upp

Tio tillfällen där Trump eventuellt kan ha förhindrat rättvisan genom att sätta käppar i hjulet för utredningen tas upp i rapporten – men inget av dessa ansågs brottsliga enligt justitieminsterns bedömning.

– Vi slår fast att det inte finns tillräckliga bevis för att slå fast att presidenten hindrat rättvisan, säger Barr.

Han upprepade flera gånger under konferensen att det enligt rapporten ”inte förekommit något samröre” mellan Trumpkampanjen och ryssarna.

Trots att ”Donald Trump var frustrerad och arg” över utredningen, som Barr uttryckte det, samarbetade han med utredarna.

– Vita huset har samarbetat fullt ut med utredningen, säger William Barr.

Kritik mot justitieministern

Såväl politiska motståndare som medier har kritiserat justitieminister William Barr för försöka skydda den president som utnämnde honom. Att Barr håller presskonferens en och en halv timme innan rapporten släpps betraktas av många som en strategi för att begränsa journalisternas möjlighet att ställa frågor.

Även det faktum att rapporten släpps i redigerad form där uppgifter är maskade, har mötts av kritik. De uppgifter som maskats uppges vara känslig underrättelseinformation, uppgifters som kan påverka separata rättegångar – och sådant som kan kränka privatlivets helgd, främst personer av tredje part. Omfattningen av maskningen blir enligt många intressant att se när rapporten släpps.

Barr slog fast under presskonferensen att ingen utanför justitiedepartementet har påverkat den redigerade versionen av rapporten. En av Trumps advokater fick tillåtelse att läsa rapporten innan den släpptes, men Trump har inte använt sig av sin så kallade ”executive privilege”.

– Inget material har tagits bort på begäran av presidenten, säger Barr.

President Donald Trump kommenterade efter presskonferensen som med en sedvanlig tweet.

”Inget samröre. Inget hindrande av rättvisan. Till alla hatare och radikala vänsterdemokrater – Game over”, skriver han på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer