• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Ett plåttak har rivits loss när orkanen Hermine med full styrka drog in över Floridas kust. Foto: TT

Nu slår orkanen Hermine till mot Florida

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Hermine har slagit in över Floridas kust. Redan under natten blev många hushåll i delstatshuvudstaden Tallahassee utan el efter orkanden som är den första på 11 år att nå landområden i Florida.

Orkanen kom in från Mexikanska golfen och slog in mot de västra delarna av Florida vid 01.30-tiden lokal tid. Delstaten har inte drabbats av någon orkan sedan Wilma 2005, men nu blir Hermine alltså den första orkanen på 11 år att nå landområden i Florida.

Tiotusentals strömlösa

Hermine nådde kusten vid staden St.Marks i västra delen av delstaten, och det rapporteras om vindstyrkor på 36 meter/sekund och upp till fyra meter höga vågor. Drygt en halvtimme senare hade orkanen dragit vidare åt nordöst mot staden Tallahassee. Där uppges uppemot 70.000 kunder vara utan ström. Stadens kommunikationschef Alison Faris vittnar om stormens spår.

– Det finns rapporter om nedfallna kraftledningar och träd i hela staden. Det kan ta ett par dagar att få tillbaka strömmen.

Det är första gången sedan 1985 som Tallahassee drabbas av en orkan. Kuststaden Apalachicola uppges också vara helt strömlös.

Det rapporteras om enstaka fall där människor skadats lindrigt, bland annat när de kört på nedfallande träd i trafiken. I Green Key och Hudson Beach i Florida har 18 personer evakuerats från sina hem på grund av översvämningar.

Väntas påverka stora delar av Florida

– Orkanen Hermine växer sig starkare snabbt och kommer att påverka stora delar av vår stat, sa Florida-guvernören Rick Scott i ett uttalande tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid.

Hermine väntas i vissa delar av Florida orsaka uppåt en halvmeter regn. När orkanen väl slagit till mot golfkusten, där bland annat staden Tampa ligger, säger prognosen att den kommer avta något i styrka och nedgraderas till att klassas som en tropisk storm. Därefter väntas den röra sig norrut, och slå till mot flera andra delstater i sydöstra USA. Där kan stormen orsaka översvämningar som kan vara livsfarliga, rapporterar amerikanska medier.

När stormen nått upp mot Washington och de delarna av östkusten bedöms den kunna röra sig ut över havet och samla ny kraft igen. Då kan Washington drabbas av kraftigare regn.

”Livshotande situation”

På förmiddagen under fredagen hade orkanen nått de södra delarna av delstaten Georgia. Det rapporteras om att 30.000 hushåll står utan ström i vissa delar av södra Georgia.

Guvernörerna i Georgia och North Carolina har utlyst undantagstillstånd i flera delar av de båda delstaterna. I Florida råder undantagstillstånd i 51 av delstatens 67 kommuner.

– Det här är en livshotande situation. Just nu vill jag att alla ska vara i säkerhet, sa Rick Scott under torsdagen.

6.000 man från amerikanska nationalgardet, en militär reservstyrka i USA, är satt i beredskap för att rycka ut när orkanen dragit förbi, rapporterar nyhetsbyrån AP. Ovädret väntas enligt prognosen ha dragit förbi helt och hållet först om några dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.