Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från polisens kroppskameror fångade misshandeln som ledde till Tyre Nichols död. Varning för obehagliga bilder. Foto: AP/Memphis

Tyre Nichols, 29, dog av polisgripandet – nu släpps bilderna: ”Vårdslöst”

Uppdaterad
Publicerad

29-årige Tyre Nichols misshandlades svårt vid ett polisingripande i Memphis, USA, och dog tre dagar senare på sjukhus. Nu växer ilskan mot polisernas agerande – efter att bilder från gripandet blivit offentliga.

– De slog honom sönder och samman. Han hade märken över hela kroppen och var svullen som en vattenmelon, säger hans mamma.

Det var i början av januari som Tyre Nichols dog efter att ha misshandlats svårt i samband med ett polisingripande i Memphis, USA. Allt fångades av polisens kroppskameror, bildmaterial som nu blivit offentligt.

Den 60 minuter långa videon släpptes natten till lördag, svensk tid, och har lett till omfattande men fredliga protester i bland annat Washington och Memphis.

Mamman: ”Dragit skam över era familjer”

Filmen visar enligt nyhetsbyrån AP hur Tyre Nichols ropar efter sin mamma när han hålls fast och misshandlas av poliser i tre minuter. Poliserna sparkar honom bland annat i ansiktet upprepade gånger.

– Till de fem poliser som mördade min son vill jag säga det här: Ni har dragit skam över era egna familjer med det här, sa Tyre Nichols mamma RowVaughn Wells under en presskonferens på fredagen.

Flydde från polisen

Nichols styvfar, som har sett polisens bilder från ingripandet, säger i en intervju med CNN att de visar ”en polis som ett par gånger sparkar honom som om han vore en fotboll”.

– För mig är det mest talande i hela videon det faktum att det var omkring tio poliser på platsen och ingen försökte förhindra det som hände och ingen hjälpte honom. De gick omkring och rökte som om ingenting hänt, säger styvfadern Rodney Wells till tv-kanalen.

Han säger att styvsonen flydde från polisen för att han var rädd.

– Han sprang inte för att göra sig av med knark eller vapen, han var livrädd. Och när ni ser videon kommer ni att förstå varför.

Fördöms av Joe Biden

Memphis polischef Cerelyn Davis har tagit avstånd från polisernas ingripande, som hon kallar ”avskyvärt, vårdslöst och inhumant”. På fredagen jämförde hon bilderna på Nichols med de som visade hur poliser misshandlade Rodney King i Los Angeles 1991.

– Bilderna är på samma nivå, om inte värre, säger hon till nyhetsbyrån AP.

President Joe Biden skriver i ett uttalande på fredagen att han är ”förskräckt och djupt smärtad” över det som framkommit i videon:

”Det är ännu en smärtsam påminnelse om den rädsla och trauma som svarta och bruna amerikaner upplever dagligen.”

Myndigheter och polis fruktade att Nichols död skulle leda till våldsamma protester i landet, men hittills tyder allt på att de protester som hållits varit små och till större delen fredliga.

7 januari: 29-årige Tyre Nichols grips efter att ha stoppats av polis, enligt polisen misstänkt för vårdslöshet i trafik. Efter en konfrontation springer han iväg och grips först efter en jakt. Han får flera brutala slag av de fem inblandade poliserna på platsen. Händelsen spelas in av polisens kroppskameror.

10 januari: Tyre Nichols avlider på sjukhus efter att ha klagat över andnöd.

14 januari: Nichols familj och vänner demonstrerar utanför en polisstation i Memphis. De anklagar i medier polisen för hans död.

20 januari: De fem poliserna får sparken.

26 januari: Poliserna åtalas för bland annat dråp, grov misshandel och kidnappning.

27 januari: Polischefen Cerelyn Davis säger att hon inte sett några bevis för att Tyre Nichols kört vårdslöst den 7 januari.

Källa: AP, CNN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.