Google+ lanserades 28 juni 2011. Foto: TT

Nu stängs Google+ ner – en halv miljon konton kan ha läckts

Publicerad

Google är den senaste i raden av sociala mediejättar som varit föremål för storskaliga integritetsskandaler, i detta fall har sociala mediertjänsten Google+ haft en bugg som kan ha lett till ett läckage av 500 000 konton. Företaget väljer nu att totalt stänga ned tjänsten för alla privatanvändare.

Google+ lanserades 28 juni 2011 som ett försök att konkurrera med bjässen Facebook. Men projektet blev inte den succé man hade hoppats på.

Den bugg som kan ha resulterat i ett läckage av 500 000 kontouppgifter var känd av Google sedan 2015, men fixades inte förrän i mars 2018, enligt The Wall Street Journal. Google hade valt att inte meddela detta offentligt. I ett internt PM skriver jurister att ett avslöjande av buggen skulle leda till granskningar av myndigheter, särskilt i efterdyningarna kring Facebooks Cambridge Analytica-skandal.

Nu stängs Google+ för alla privatanvändare.

Enligt Google är det dessutom inte värt att upprätthålla nätverket, då det är resurskrävande, och att 90 procent av användarna stannat i nätverket kortare än fem sekunder.

Kan inte svara på om läckor inträffat

Företaget menar att man inte sparar loggar från Google+ mer än två veckor, och kan därför inte svara på om läckor inträffat längre tillbaks i tiden. Buggen leder enligt uppgift till att användare ger tillgång till sina och sina vänners uppgifter så som namn, adress, e-mejladress, kön och ålder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer