Se den James Bond-filmliknande militärbasen i Arktis. Foto: Ryska försvarsdepartementet

Ny bas i Arktis ger Ryssland militära muskler

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har invigt en ny futuristisk militärbas i Arktis. Den kallas Arktis treklöver och ser ut att vara hämtad ur en James Bond-film. Anläggningen är målad i de ryska färgerna med plats för 150 soldater. Den är bara en liten del av den ryska upprustningen vid Nordpolen.

Arktis treklöver ligger på den ryska ön Alexandras land i Frans Josefarkipelagen och här ska soldaterna kunna vistas och vara självförsörjande under 18 månader i extrem kyla.

För att mentalt klara de arktiska förhållandena finns här gym, bio, biljardrum och konstateljé. Här kan man göra en virtuell rundvandring med det ryska försvaret som dock inte avslöjar några militära installationer.

Extrem kyla

Arktis treklöver är Rysslands andra bas i regionen och fler är under byggnad där både vapen och soldater är anpassade för extrema temperaturer.

I området finns inget stort antal soldater – de största baserna härbärgerar omkring 300 man. Men ingen annan spelare finns som kan klara militära operationer under arktiska klimatförhållanden. I området i Ishavet finns 13 flygplatser och 16 djuphamnar, enligt Stern.

Nyckelområde

Den amerikanske försvarsministern James Mattis har talat om Arktis som ett strategiskt nyckelområde där ”Ryssland nu med aggressiva steg förstärker sin närvaro.”

Ryssland ser i framtiden chanser till expanderande handel i regionen och ett lockande uppsving i den sviktande ekonomin. Stora naturtillgångar av gas och olja kommer att kunna exploateras i större utsträckning framöver – tack vare klimatförändringarna och den globala uppvärmningen.

Den ryska drömmen är en permanent internationell handelspassage som dramatiskt förkortar sträckan mellan Europa och Asien.

Världens största flotta

För att hålla vattnen öppna behövs isbrytare. Ryssland har världens största flotta av isbrytare. Man har nu 40 isbrytare och bygger ytterligare 11 ultramoderna fartyg, varav en del även kan användas militärt.

USA har tillgång till två isbrytare. Det futuristiska superfartyget ”Leader” planeras att byggas. Det är atomdrivet och ska kunna hålla vattnen öppna hela året för tankfartygens trafik av flytande gas.

Nya ubåtar

Ryssland har sin stora ishavsflotta med strategiska kärnvapenbärande ubåtar omkring Murmansk på Kolahalvön och satsar nu stora summor på den militära upprustningen i Arktis med nya kärnvapenbestyckade ubåtar, trots den ekonomiska krisen i landet. Många stora militärövningar har hållits längs Ishavskusten. Även Natoländerna har svarat med övningar.

LÄS MER: Det här är Joint Viking

Vill samarbeta

Men Ryssland behöver och vill samarbeta med väst om utvinning av naturresurserna inom de arktiska organisationerna som inte avhandlar militära frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.