Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Storbritanniens biträdande premiärminister Dominic Raab. Foto: Neil Hall/EPA/TT.

Ny Brexitlösning nära mellan Irland och Nordirland

Publicerad

Konflikten om gränsen mellan Irland och Nordirland har länge stått stilla – men nu närmar sig ett genombrott.

Ett nytt ”Windsoravtal” mellan EU, Dublin, London och Belfast kan färdigställas när som helst.

Ledamöterna i det brittiska Torypartiet har fått strängaste order om att infinna sig i parlamentet på måndag. Sannolikt är det för att vara redo att rösta igenom en ny variant av ”Nordirlandavtalet”.

Källor i regeringen säger till BBC att förhandlingarna är ”positiva” och Irlands premiärminister Leo Varadkar säger att en lösning ”bara är några centimeter bort”.

Avtalet har orsakat regeringskris

Handelsavtalet som reglerar transporten av varor mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland skrevs efter Brexit och har sedan dess varit en källa till ökade spänningar mellan länderna.

EU kräver strikta gränskontroller på varor som förs in i unionen, men då man oroade sig för att striktare gränskontroller mellan Irland och Nordirland skulle kunna leda till oroligheter och riskera freden mellan länderna har man i stället utfört gränskontrollerna mellan Storbritannien och ön Irland.

Det har senare orsakat en regeringskris i Nordirland då det näst största partiet Democratic union Party, DUP, ansett att den lösningen har underminerat Nordirlands plats i Storbritannien.

Kan bli nytt ”Windsoravtal”

Nu verkar parterna vara nära ett genombrott för att lösa situationen. Varadkar sa på lördagen att det är möjligt att ett nytt avtal är på plats inom de närmaste dagarna.

Med det nya avtalet, som uppges kallas för ”Windsoravtalet” enligt BBC, vill britterna att transporterna delas upp i två separata filer. En för varor till Nordirland som inte behöver kontrolleras. Och en för varor till Irland som kontrolleras.

En stor del av pressen på att lösa frågan kommer från konservativa, och nordirlänska unionister. Jeffrey Donaldson, partiledare för DUP har inte bråttom utan säger under helgen att det viktiga är att det blir rätt snarare än att det går snabbt.

– Blir det fel avtal kommer inte maktfördelningen återställas, då kommer splittringen fördjupas för framtida generationer, säger Jeffrey Donaldson, partiedare för nordirländska DUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.