Raserade hus i New Jersey efter ovädret Ida/Sogsbrand i Kalifornien Foto: BRANDEN EASTWOOD/Jae C. Hong/AP/TT

Ny data: Väderkatastrofer drabbar var tredje amerikan

Uppdaterad
Publicerad

Nära var tredje amerikan bor i en kommun som under sommaren drabbats av olika sorters väderkatastrofer, visar en sammanställning av myndighetsdata gjord av Washington Post.

Datan visar också att en ännu större andel av landets befolkning har upplevt ihållande värmeböljor i år.

Drygt 32 procent av USA:s befolkning bor i kommuner där man vid något tillfälle mellan juni och augusti utlyst nödläge till följd av extremväder som skogsbränder och översvämningar, enligt sammanställningen från Washington Post som bygger på statistik från landets katastrofmyndighet Fema.

Det är en betydande ökning jämfört med 2018, då samma siffra låg på fem procent. Sammanställningen visar dessutom att en ännu större del av befolkningen – 64 procent – lever på platser som drabbats av ihållande värmeböljor. Dessa extrema väderfenomen har de senaste månaderna kostat minst 388 amerikaners liv.

Bland katastroferna märks bland annat stormen Ida, där vissa platser på östkusten hamnade under vattenytan, och de omfattande skogsbränder i Kalifornien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.