Demonstrationer i Erfurt mot planerna på att välja en regeringschef från Vänstern, Die Linke Foto: AP/TT

Ny epok i Tyskland efter delstatsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

För första gången får Tyskland nu i en delstat en regeringschef vars parti har rötter i det gamla DDR-diktaturpartiet. Han valdes på fredagen och detta kan inleda en ny politisk epok i Tyskland som är ett hot mot Angela Merkel och hennes kristdemokrater.

Plötsligt blir arvtagarna till det gamla kommunistpartiet som styrde i DDR-diktaturen rumsrena. Det skedde på fredagsförmiddagen när Bodo Ramelow valdes till regeringschef med 46 av delstatsparlamentets 91 röster.

Helt nya öppningar med helt nya politiska kombinationer kan bli möjliga i Tyskland efter detta val.

Det är i delstaten Thüringen som ligger i östra Tyskland, med 2,2 miljoner invånare, som dramat har utspelats under flera veckor. I huvudstaden Erfurt har människor demonstrerat på ett sätt som påminner om de demonstrationer som hölls för 25 år sedan innan muren föll.

Det handlar alltså om motstånd mot en regeringskoalition mellan socialdemokraterna, De Gröna och så Vänstern, die Linke, som alltså är en arvtagare till det gamla kommunistiska statspartiet som styrde Östtyskland, DDR.

Det kallas en röd-röd-grön koalition. Redan tidigare har det funnits koalitionsregeringar i östra Tyskland där Vänstern har ingått tillsammans med socialdemokraterna, SPD.

Stötande

Men det har aldrig funnits någon koalition där gröna och Vänstern har ingått tillsammans. Det har ansetts stötande. De gröna politikerna från östra Tyskland var en gång knutna till oppositionsrörelsen i DDR och har ansett det omöjligt att samarbeta med arvtagare till de gamla förtryckarna.

Nu har De Gröna gett upp det motståndet. Redan tidigare har de samarbetat nära i kommunalpolitiken i huvudstaden Erfurt.

Men nu är det alltså till och med frågan om att självaste regeringschefen i Thüringen blir en vänsterman.

Obehagskänslor

Förbundskansler Angela Merkel oroas. Det handlar delvis om personliga obehagskänslor – hon är ju själv uppvuxen i DDR. Men det handlar också om att en epok kan inledas i Tyskland där hon och hennes kristdemokrater kan skjutas åt sidan.

Att SPD nu har beslutat sig för att gå med Vänstern kan tolkas som att SPD nu börjar anse att partiet är även på central nivå, alltså i en regering i Berlin.

Det har varit ett problem för SPD att det rent teoretiskt finns en vänstermajoritet, om man vågar gå i koalition med Vänstern. Hittills har det inte varit möjligt.

Vänstern förknippas för oerhört många människor med det gamla DDR och förtrycket där. Att ett demokratiskt parti som SPD skulle gå i förbund med ett sådant parti är för många tyskar en omöjlighet.

Hotar Merkels kristdemokrater

Men det öppnar för andra regeringslösningar än de som hittills har varit möjliga. Det är detta som kan hota Merkels och kristdemokraterna.

Merkels sittande regering är en koalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater, en ”stor koalition”. Det anses vara den sista utvägen i tysk politik.

Men om Thüringen-lösningen accepteras på central nivå i Berlin – ja, då skulle socialdemokrater, gröna och Vänstern idag kunna bilda en regering med egen majoritet. Och Merkels kristdemokrater hamnar utanför regeringen.

De röd-röd-gröna partierna har 320 av 631 mandat i parlamentet, Förbundsdagen.

Hån mot förtryckta

Detta är alltså ett hot mot Merkels ställning i ”den stora koalitionen”. Det fanns redan i samband med valet 2013 spekulationer om att SPD skulle bryta denna koalition.

Det skulle ske genom att SPD förklarar Vänstern rumsren för samarbete på central nivå.

SPD har tidigare varit emot ett sådant samarbete – av hänsyn till alla dem som anser att en sådan koalition är ett hån mot dem som förtrycktes i DDR.

Men på partikongressen 2013 uteslöt SPD inte längre att en koalition med Vänstern skulle kunna inledas längre fram. Men man har lovat Merkel att ”den stora koalitionen” ska sitta till nästa val 2017.

Misstänksamhet

Vad som händer sedan och med vem SPD vill gå i koalition får avgöras då. Men det kan alltså bli dagens val av Vänster-mannen Bodo Ramelow som blir inledning till nya politiska förhållanden i Tyskland – om Vänstern släpps ur karantänen.

Det är en utveckling som Angela Merkel och hennes anhängare ser med stor misstänksamhet på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.