Angelica Majoros lär ut bikramyoga i sitt yogacenter men vill inte förknippas med gurun Bikram som anklagas för sexuella övergrepp. Foto: Krister Bengtsson

Svenskt yogacenter tar avstånd från yogagurun Bikram

Uppdaterad
Publicerad

I en uppmärksammad dokumentärfilm anklagas yogagurun Bikram Choudhury för sexuella övergrepp och maktmissbruk.
– Vi blev utfrysta när vi vägrade att använda namnet Bikramyoga i vårt center. Det säger Angelica Majoros, en av de yogainstruktörer som fått sin utbildning av den populäre yogagurun.

Bikram Choudhury skapade sig en förmögenhet genom att lära ut en form av yoga som praktiseras i 40 graders värme. Bikramyogan blev snabbt populär och sägs kunna leda till viktnedgång och positiva effekter på flera sjukdomar och besvär.

Anmäld för sexövergrepp

När Bikram började undervisa och certifiera instruktörer från hela världen kom anmälningar om sexuella övergrepp, maktmissbruk och diskriminering. I en ny dokumentärfilm av den Oscarsbelönade regissören Eva Orner träder kvinnor fram och berättar.

”Särskild gruppdynamik”

Angelica Majoros är delägare i ett yogacenter och har fått sin utbildning av Bikram Choudhury. Hon berättar att han utvecklade en särskild gruppdynamik som många fastnade i.

– Framgången steg honom åt huvudet och han utnyttjade sin makt. Han uttryckte sig alltmer rasistiskt och sexistiskt. Efter rykten om sexuella övergrepp krävde vi ett svar från hans huvudkontor. Eftersom vi inte fick något svar bestämde vi oss för att ta avstånd från honom. Vi tog bort hans namn och slutade att skicka instruktörer dit, säger Angelica Majoros till SVT Nyheter.

Ändrar namnet

En del svenska yogacenter har ändrat namn från Bikram till Hot yoga för att inte förknippas med Choudhury.

– Våra medlemmar ser Bikram som ett namn på en yogaklass, som Ashtanga eller Yin, kommenterar Ricardo och Alejandro Toutparfait som driver ett yogacenter i Sverige.

Bröt med honom

Yogacenterägarna Angelica Majoros och Johanna Horisk var bland de första att bryta med Bikram och hans rörelse. Hans medarbetare krävde att de höll tyst med sin kritik. Eftersom han var den ende som utbildade instruktörer i bikrampositionerna blev det kännbart för deras verksamhet.

– Vi stod upp för etik och moral och hamnade i ett svårt läge. Vi var rädda att någon skulle bli utsatt för övergrepp och vi ville ta vårt ansvar för att förhindra det, säger Angelica Majoros.

Bikram Choudhury har förnekat alla anklagelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.