Forskning: Äldre får bättre minne av att spela tv-spel

Uppdaterad
Publicerad

I Japan vänder nu spelutvecklarna blicken mot nästa generations stora potentiella spelare – de äldre. Och de har forskningen med sig. De gamla får bättre minne av att spela dataspel.

De japanska spelutvecklarna vänder blicken mot nästa generation stora potentiella spelare – de allra äldsta.

Ny forskning visar att gamla får bättre minne av att spela dataspel.

Varje tisdag eftermiddag samlas de på en klinik i Tokyo. Medelåldern ligger på plus 80 år och terapin består bland annat av att spela data- och tv-spel.

– Det är verkligen mental hjärnjympa, säger Misae, 87 år, som älskar spelet Crocodile Panic.

– Och så rör man sig fysiskt också. Utan spelen skulle jag bli tokig!

För Misae har det blivit något av ett behov – att varje dag spela lite Crocodile panic. Det piggar upp och är kul menar hon.

Förbättrar kognitiva förmågan

Ny forskning, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature, visar att vissa typer av tv-spel  förbättrar den kognitiva förmågan hos äldre. Annan forskning visar på ökat blodflöde till viktiga delar av hjärnan då älde spelar.Något som spelutvecklarna naturligtvis tar fasta på.

De här klinikerna drivs av samma företag som en gång utvecklade det klassiska dataspelet pacman. 

– Äldre människor är en viktig marknad för oss i dag. Framtidens gamla har ju vuxit upp med data och tv-spel, säger Yoshiaki Kawamura, vd för Kaikaya som utvecklar spelen.

År 2055 beräknas halva Japans befolkning bestå av pensionärer

Se Sharon Jåmas reportage ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.