Våldsamma sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter i landet har pågått sedan april och omkring 100 personer har dödats, bland dem fem under den generalstrejk som hölls i torsdags. Tusentals personer har skadats. Foto: TT

Ny generalstrejk utlyst i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Venezuela utlyser en ny, två dagar lång generalstrejk i nästa vecka i protest mot president Nicolás Maduro och hans planer på en ny grundlag.

Vid sidan av generalstrejk onsdag och torsdag kommer också stora demonstrationer hållas på måndag och fredag, som en del av en ”slutoffensiv” efter fyra månader av protester och oroligheter.

LÄS MER: Därför protesterar så många i Venezuela

Krisen i Venezuela

Under lördagen var det nya våldsamma protester i huvudstaden Caracas. Flera hundra unga demonstranter kastade sten och brandbomber mot säkerhetsstyrkor, som svarade med tårgas.

Protestprofil skadad

Flera personer skadades, bland dem en ung violinist som blivit en symbol för protesterna. 23-åringen, Wuilly Arteaga, har blivit känd i landet för att spela nationalsången på sin fiol mitt i kaoset.

LÄS MER: Oppositionsledare släppt i oroligt Venezuela

Han hittades blodig med en skada i ansiktet men twittrade senare från sjukhus: ”Varken gummikulor eller kulor kommer att stoppa vår kamp för Venezuelas frihet. I morgon kommer jag att vara tillbaka på gatorna”.

Ett hundratal döda

Våldsamma sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter i landet har pågått sedan april och omkring 100 personer har dödats, bland dem fem under den generalstrejk som hölls i torsdags. Tusentals personer har skadats.

Målet är att tvinga bort Maduro från makten genom ett tidigarelagt presidentval.

LÄS MER: Maikol, 21, måste äta sopor för att överleva

Maduro anklagar sina motståndare för att i maskopi med USA vilja störta honom. 232.000 soldater kommer att sättas in för att säkerställa att valet av en slags ny konstituerande församling, med befogenheter att skriva om grundlagen, den 30 juli blir av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet