Ny gräns mellan Etiopien och Eritrea kan dela stad mitt itu

Publicerad

För första gången på åratal har gränsen öppnats mellan Etiopien och Eritrea. Men alla är inte glada över de nya samtalen mellan länderna.

Gränsen mellan Etiopien och Eritrea har länge lett till väpnade konflikter. Den 9 juli i år skrev grannländernas ledare på ett avtal om en försoningsprocess och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har meddelat att landet är redo att acceptera det gränsavtal som gjordes 2002 med stöd av FN.

Många glädjs över att stridigheterna tycks vara över men i staden Alitena, som ligger i Etiopien bara kilometer från gränsen till Eritrea, är man orolig inför framtiden. Om länderna får en ny gräns kan den komma att dela Alitena och dess befolkning mitt itu.

– Beslutet kommer att splittra stadens befolkning. Om man skiljer bröder åt blir det problem. Jag tror inte att det blir fred, säger Daniel Hagos som bor i staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.