Bruket av elefanter vid kulturella och religiösa tillställningar regleras numera hårt enligt Sri Lankas nya lag. Arkivbild. Foto: Gemunu Amarasinghe AP/TT

Ny lag: Förbjudet att rida elefant på fyllan i Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte längre tillåtet att rida på elefanter på fyllan i Sri Lanka, enligt en ny lag ämnad att förbättra djurens rättigheter på önationen. Alla elefanter ska också få id-kort som del i arbetet att höja deras status.

Många rika srilankeser och buddhistmunkar använder elefanter för att visa sin rikedom, men rapporter om djurplågeri och dålig behandling förekommer ofta.

Den nya lagen reglerar hur både elefanter som används i arbetet som till exempel transportmedel, för användning i filmproduktioner eller andra kulturella tillställningar, samt husdjur ska behandlas.

Elefanter som arbetar med timmer får bara jobba maximalt fyra timmar om dagen. För elefanter i timmerbranschen är nattarbete hädanefter förbjudet.

Varje elefant har nu rätt till ett minst 150 minuter långt bad dagligen och veterinärundersökningar varje halvår.

Den som bryter mot de nya elefantlagarna riskerar upp till tre års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.