Jimmy Carter fick sin cancerdiagnos vid 90 års ålder. Tack vare ett nytt sorts läkemedel kunde han botas. Foto: TT

Carter fri från cancer med ny medicin

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Jimmy Carter stod nyligen med ena foten i graven på grund av långt gången cancer. Nu uppges han vara frisk och förklaringen är en helt ny typ av läkemedel.

Det var i augusti som Jimmy Carter avslöjade att han hade elakartad hudcancer som hade spridit sig till bland annat levern. Lite senare upptäcktes även dottertumörer (metastaser) i hjärnan.

Den då 90-årige Jimmy Carter, som var USA:s president mellan 1977 och 1981 och vars tre syskon och båda föräldrar dött i cancer, insåg att han inte hade lång tid kvar.

– Jag har haft ett fantastiskt liv. Jag har fått tusentals vänner och jag har haft en spännande och äventyrlig och glädjande tillvaro, sade Carter vid en pressträff.

Men så plötsligt, för bara några dagar sedan, kom beskedet att Jimmy Carter var helt cancerfri.

Stor osäkerhet

Förklaringen, berättar Lars Ny, onkolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är en helt ny typ av läkemedel.

– Vissa svarar extremt bra på de här medicinerna. Långt ifrån alla svarar lika bra som Jimmy Carter tycks ha gjort, en del svarar inte alls, men för väldigt många innebär de här medlen betydande överlevnadsvinster, säger han till TT.

Därmed inte sagt att Jimmy Carter är ”botad”, det vill säga helt och hållet fri från cancern för all framtid.

– Det finns alltid en jättestor osäkerhet kring det och jag tror inte att Carters läkare beskriver det så, säger Lars Ny.

De nya läkemedlen är så kallade PD1-hämmare. De består av antikroppar som blockerar proteinet PD1, något som underlättar för kroppens eget immunförsvar att attackera tumörcellerna.

Flera fördelar

I Sverige används sedan några månader samma typ av läkemedel som Jimmy Carter fått. Läkemedlet används vid spridd hudcancer, men inom kort kan fler cancersjukdomar komma ifråga.

– Det finns två stora fördelar med de här preparaten. Det ena är att de inte alls ger upphov till lika svåra biverkningar som ofta ses vid cellgiftsbehandling och ibland vid strålning. Det andra är att de verkar kunna användas för en rad olika cancersjukdomar, säger Lars Ny.

Hur det går för Jimmy Carter återstår att se. Han själv sätter sin tilltro till högre makter.

– Det är upp till Gud och min tillbedjan och jag kommer att vara förberedd för det när det kommer, sade han nyligen.

Fler cancersjukdomar

De nya läkemedlen består av antikroppar som blockerar proteinet PD1. Detta protein binder normalt till tumörcellen och hindrar på så sätt kroppens immunförsvar att attackera tumörcellerna.

Inom kort börjar dessa läkemedel även användas vid lungcancer. Samtidigt pågår studier för att använda dem vid njurcancer, urinblåsecancer och magsäckscancer. Man undersöker också effekten av olika kombinationer av PD1-hämmare för att förbättra effekten ytterligare.

Varför vissa har god effekt av medlen, medan andra inte har det, är inte helt klarlagt. Det kan ha att göra med immunsystemets aktivitet, men också att vissa tumörer uttrycker receptorer på cellytan som gör dem mer känsliga för immunbehandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.