46-årige George Floyd dog i samband med att han greps av polisen. Foto: AP/TT

Rättsläkarna: George Floyd dödades

Uppdaterad
Publicerad

En ny obduktion av George Floyds kropp visar att han dödades av syrebrist till följd av kompression av nacke och rygg. Samtidigt släpper rättsläkarna den officiella rapporten där det nu också slås fast att han dödades.

Anhöriga har tryckt på för att få till stånd en oberoende obduktion av Floyds kropp, rapporterar nyhetsbyrån AP. I den konstateras att George Floyd dött att syrebrist. Den medicinska termen är ”mekanisk asfyxi”, vilket sker när andningsvägarna täpps till, uppger Reuters.

Videosekvenser från scenen där Floyd dog visar hur han ligger handfängslad på mage på marken intill en polisbil, medan en polis trycker sitt knä mot hans hals. George Floyd vädjar flera gånger: “Snälla, jag kan inte andas”.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Blodflödet stoppades

När polismannen lade tryck mot nacke och rygg på Floyd skars blodflödet till hans hjärna av och tyngden över ryggen gjorde det svårt att andas, uppger familjens advokat Ben Crump.

Läkaren som utfört obduktionen har också obducerat Eric Garner – en 43-årig man som avled av kvävning till följ av polisingripande 2014, vilket utlöste omfattande protester i USA.

En tidigare obduktion har inte påvisat kvävning som dödsorsak, utan gjort gällande att Floyd hade hjärtbesvär vilket ska ha bidragit att han avled under ingripandet.

Rättsläkaren: Mord

Efter att den nya obduktionsrapporten presenterats under måndagskvällen svensk tid så kom också rättsläkarkontoret i Hennepin County med sin officiella rapport. I den slås det nu fast att han dödades, rapporterar AP.

Enligt rättsläkarna stannade George Floyds hjärta då poliserna höll fast honom och tryckte mot hans nacke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet