Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis, ledare för partiet Ny Demokrati. Foto: Aris Messinis/TT

Ny omgång väntas i grekiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Störst – men inte tillräckligt stora. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis och hans Ny demokrati har tre dagar på sig att bilda regering efter det grekiska valet, men allt tyder på att det blir en andra valomgång.

När vallokalerna i Grekland stängde på söndagskvällen visade alla prognoser att folket hade röstat i linje med vad som förutspåtts.

Konservativa Ny demokrati, som regerat de senaste fyra åren, får preliminärt 41 procent av rösterna. Det är en uppgång med drygt två procentenheter mot 2019 – men också fem parlamentsplatsen från egen majoritet.

– Siffrorna visar på en tydlig seger för Ny demokrati och ett tydligt nytt mandat för att fortsätta med de reformer det grekiska samhället behöver, säger partiets talesperson Akis Skertsos enligt nyhetsbyrån AP.

Några timmar tidigare var premiärminister Kyriakos Mitsotakis segersäker när han lade sin röst i Aten.

– I dag röstar vi för vår framtid, för fler och bättre jobb, för ett starkare land med en viktig roll i Europa, sade premiärministern, som hade med sig två av sina barn i vallokalen.

Syriza backar stort

Största utmanarpartiet, den tidigare premiärministern Alexis Tsipras vänsteralternativ Syriza, får preliminärt 20,1 procent. Om de siffrorna står sig innebär det att partiet har tappat en tredjedel av stödet man fick i valet 2019.

Socialistpartiet Pasok får preliminärt 11,7 procent.

Pasok, som leds av Nikos Androulakis, har av analytiker setts som en potentiell koalitionspartner till Mitsotakis, men inget av de tre största partierna har öppet sagt sig vara villiga att samarbeta.

Totalt ser fem partier ut att ta sig in i det 300 stolar stora parlamentet. Spärren ligger på 3 procent.

Tre dagar på sig

Eftersom ett parti eller en allians måste nå 50 procent för att få styra tyder därmed de preliminära siffrorna på att landet går till en andra valomgång tidigt i juli.

– Vi har sagt att vi vill regera själva eftersom det skulle säkra stabiliteten och vägen framåt. Så det vill vi få från folket i nästa valomgång, säger landets minister för civilt skydd, Ny demokratis Takis Theodorikakos, till tv-kanalen Skai på söndagskvällen.

Det parti som blir störst i valet har tre dagar på sig att hitta en eller flera koalitionspartner för att nå över 50 procent. Om det misslyckas går chansen till det näst största partiet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.