Polska gränsvakten stoppar ett fordon vid gränsen mot Belarus. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Ny polsk lag ska stoppa migranter

Uppdaterad
Publicerad

Polens parlament har godkänt en lagändring som ska göra det möjligt att stoppa migranter direkt vid gränsen. Dessutom ska asylansökningar som kommer från människor som kommit till landet på olagligt sätt kunna ignoreras.

Enligt den nya lagen ska en utlänning som stoppas efter att ha korsat gränsen på ett olagligt sätt bli tvungen att lämna polsk mark. Personen kommer även att förbjudas från att komma in i landet under en period på mellan ett halvår och tre år.

Regeringens plan på att bygga en gränsmur för att hindra migranter att komma över gränsen från Belarus godkändes också av parlamentet. Muren väntas kosta 353 miljoner euro (drygt 3,5 miljarder svenska kronor).

Regeringen har motiverat murbygget med att allt fler migranter, de flesta från Mellanöstern, tar sig över gränsen till Polen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.