Foto: Brendan Smialowski/AP/TT

Kazakstan döper om huvudstaden efter president

Uppdaterad
Publicerad

Kazakstans parlament har röstat ja till att byta namn på huvudstaden Astana och uppkalla den efter landets mångårige president Nursultan Nazarbajev, som oväntat avgick på tisdagen efter nästan 30 år vid makten

Kazakstans förre talman Kasym-Zjomart Tokajev har svurits in som landets nye president. Tokajev utsågs under tisdagen till övergångspresident efter det att landets diktatoriske president Nursultan Nazarbajev oväntat avgått efter nästan 30 år vid makten.

Kasym-Zjomart Tokajev inledde sitt presidentskap med att lansera ett förslag om att byta namn på landets huvudstad Astana – till Nursultan, efter den förre presidenten.

Parlamentet sa ja

Nu har parlamentet röstat ja till förslaget.

”Astana har nu officiellt bytt namn till Nursultan”, uppgav den statsägda nyhetsbyrån Kazinform efter omröstningen i parlamentet enligt AFP.

På onsdagen stod det även klart att Nazarbajevs dotter Dariga Nazarbajeva blir ny talman i parlamentet, vilket kan tolkas som att hon tar ett steg mot att ställa upp i ett kommande presidentval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.