En kvinna går förbi en tv-skärm i Tokyo som visar bilder från en missiluppskjutjning i samband med nyheten om Nordkoreas provskjutning. Foto: TT

Ny provskjutning från Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat en projektil ut över Japanska havet, uppger Sydkoreas militär. Det är oklart vad för projektil det rör sig om och hur långt den färdades.

”Sydkorea och USA analyserar noga för ytterligare detaljer,” skriver Sydkorea i ett uttalande.

Nordkorea har de senaste veckorna provskjutit flera olika typer av robotar, bland annat säger sig landet har testat en så kallad hypersonisk robot, som beskrivs som ett framtida supervapen.

Det senaste testet kommer då USA skickat en vädjan om att inleda nya samtal med styret i Pyongyang.

-Vi eftersträvar diplomati med Nordkorea för att få till konkreta framsteg som leder till ökad säkerhet för USA och våra allierade, säger USA:s särskilda Nordkoreasändebud Sung Kim efter att ha träffat sin sydkoreanska motsvarighet i Washington.

-Vi har inget fientligt uppsåt mot Nordkorea och vi hoppas att vi får till ett villkorslöst möte, tillägger han.

Samtalen mellan USA och Nordkorea har legat på is sedan dåvarande presidenten Donald Trump träffade diktatorn Kim Jong-Un vid ett toppmöte i Hanoi 2019. Länderna kom överens om nedrustning, men överenskommelsen visade sig snart sakna substans.

Nordkorea har flera internationella sanktionsprogram emot sig på grund av sina kärnvapen- och robotprogram och landet skyller den upptrappade spänningen på USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.