Ny radar tvingar Färöarna ta ställning – Nato eller Ryssland?

Uppdaterad
Publicerad

I veckan besöker danska försvarsministern Färöarna i hopp om att fatta beslut om en ny radarbas.

Samtidigt har Ryssland varnat Nato för etablering i regionen, och den lilla men strategiskt viktiga ögruppen har hamnat mitt i centrum för det ökade säkerhetsläget i Arktis.

På Färöarna vill Natolandet Danmark bygga en ny radarbas som ska kunna se alla plan som flyger över regionen, men frågan är känslig.

Färöarna är beroende av fiskeexport och en storkund är Ryssland, som har varnat Nato för etablering i regionen. Utrikesminister Jenis av Rana menar dock att radarn inte är en militär fråga.

– Att den kanske ingår i den samlade militära bilden för Nato är möjligt. Men det kommer inte finnas militärer på Färöarna, säger han.

Oppositionen: Vi blir ett strategiskt bombmål

Den färöiska oppositionen anklagar regeringen för att vara för danskvänlig, och för att köra över kritiker.

Parlamentsledamot Bjárni Kárason Petersen vill helst att Färöarna rundar Danmark och förhandlar direkt med Nato utifrån egna krav – och sedan driver radarn själva.

– Får Färöarna en radar, så blir vi ju delvis ett strategiskt bombmål, till exempel, säger Kárason Petersen

– Vi kan riskera att förlora en stor del av vår export till Ryssland. Det kan krossa Färöarnas ekonomi, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.