De rika blir allt rikare, enligt Oxfams rapport. Mark Zuckerberg (t.v) är en av världens rikaste. Till höger är lyxjakter på rad i hamnen i Valetta på Malta. Foto: Steven Senne/Lars Pehrson/TT

Ny rapport: Så mycket rikare blev miljardärerna 2018

Uppdaterad
Publicerad

Världens allra rikaste blir allt rikare. Världens 2 000 dollarmiljardärer tjänade förra året 23 miljarder kronor om dagen – samtidigt som de fattiga blir fattigare. Det framgår av hjälporganisationen Oxfams årliga rapport som gavs ut under måndagen.

Oxfam lägger varje år fram sin ojämlikhetsrapport strax innan världens rikaste och mäktigaste möts på världsekonomiskt forum i schweiziska Davos, i år 22–25 januari.

Kvinnor drabbas hårdast

I årets sammanställning framgår att världens 2 000 dollarmiljardärer förra året tjänade 23 miljarder kronor om dagen. Det här samtidigt som de 3,8 miljarder människor som utgör världens fattiga hälft såg sina tillgångar minska med fyra miljarder kronor om dagen. De som drabbas hårdast av ojämlikheten är kvinnor och flickor, konstaterar Oxfam.

Enligt Oxfam underminerar de ökande klyftorna kampen mot fattigdom, de är skadliga för våra ekonomiska system och orsakar sociala slitningar runt om i världen. I rapporten framhålls att många regeringar förvärrar ojämlikheten genom att underfinansiera sjukvård och utbildning samt genom att inte kräva tillräckliga skatter från företag och de rikaste individerna. Bristen på åtgärder mot skatteflykt lyfts också fram.

Extrem fattigdom minskar

Robert Höglund, kommunikationschef för Oxfam i Sverige, påpekar dock att det också finns ljuspunkter i rapporten.

– Den här rapporten pekar mycket på vad som gått fel, men om man bara gör det kan man skapa hopplöshet. Vi lyfter i rapporten till exempel fram att den extrema fattigdomen minskat väldigt mycket de senaste decennierna och det är en otrolig framgång. Ojämlikheten mellan länder har också minskat, men den ojämlikhet som vi ser ökar, är den inom länderna, säger han.

Kritikstorm förra året

Förra året hamnade Oxfam i en kritikstorm sedan det avslöjats att medarbetare köpt tjänster av prostituerade i bland annat Haiti. Den fortsatta mediebevakningen visade också att många fler medarbetare i andra brittiska hjälporganisationer anklagats för sexuella övergrepp.

Efter att det svenska biståndsorganet Sida fått information om vilka åtgärder Oxfam vidtagit tecknades i mars förra året ett nytt avtal om 104 miljoner kronor i svenskt humanitärt stöd under tre år.

Fakta: Ur Oxfams rapport

Antalet miljardärer har fördubblats sedan finanskrisen för tio år sedan. En ny miljardär tillkom varje dag mellan 2017 och 2018.

100 miljoner människor tvingas in i extrem fattigdom varje år på grund av sjukvårdskostnader. Halva jordens befolkning lever på mindre än 50 kronor om dagen. Varje dag dör 10 000 personer på grund av att de inte har råd med sjukvård.

Skattesatser för rika individer och företag har sänkts kraftigt. Till exempel minskade den högsta skattesatsen för personlig inkomstskatt i rika länder från 62 procent 1970 till 38 procent 2013.

De allra rikaste gömmer stora summor – cirka 70 000 miljarder kronor – från skattemyndigheter.

Källa: Oxfam, Credit Suisse Wealth Databook och Forbes Billionaires List.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.