Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattencisterner utanför barackerna i UNHCR:s flyktingläger i Zaatari vid syriska gränsen. Hör Rädda barnen om rapportens slutsatser i klippet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rapport: Vanligt att barn på flykt utsätts för våld och övergrepp

Publicerad

Fysiskt, psykiskt och sexuellt våld mot barn som flyr genom Balkanrutten till Europa är vanligt förekommande, visar en ny rapport från Rädda Barnen.

– Framför allt handlar det om övervåld från gränspolisen, men även om kidnappningar eller våld från smugglare som de förlitar sig på för att ta sig över gränsernas, säger Sofia Rönnow Pessah, policyrådgivare för migration på Rädda Barnens Europakontor.

I en ny rapport som Rädda barnen har tagit fram intervjuas 48 barn och unga i åldern 13-19 år om deras flykt till Europa.

Alla 48 barnen säger sig ha exponerats för våld under sin flykt, vilket bekräftar tidigare varningar från internationella organisationer att våldet är extremt närvarande på den här typen av rutter, och kanske mer utbrett än vad man tidigare trott, säger Sofia Rönnow Pessah, policyrådgivare för migration på Rädda Barnens Europakontor.

Rädda för smugglare och slagna av gränspolisen

Den vanligaste typ av våld utövas av gränspoliser, men även människosmugglare och deras medhjälpare utnyttjar barnen som ofta måste förlita sig på dessa vuxna, säger Sofia Rönnow Pessah.

Barn beskriver hur de har klätts av nakna, tvingats stå i kylan, getts elchocker och slagits med käppar med skador som följd.

”Vi greps av polisen. De sade åt oss att sitta ner, och vi satte oss ner. Då valde de ut två i gruppen och slog dem”, berättar en 16-årig pojke i rapporten.

”När barnen väsnas, eller när de inte lyssnar (på smugglarna), så bara slår och slår han”, berättar ett annat barn i 13-år åldern om en smugglare.

Många pojkar vågar inte prata om sexuella övergrepp

I rapporten är det flera barn som vittnar om sexuella övergrepp. Ämnet är dock tabu – inte ett enda av barnen säger sig ha blivit utsatt själv, men nästan två tredjedelar har vid minst ett tillfälle sett någon annan bli utsatt.

Många utnyttjas också som barnarbetare i länder där de stannar länge, som i Turkiet efter flyktingöverenskommelsen med EU 2016.

Rapporten som har sammanställts av Rädda barnen gjordes i Bosnien-Hercegovina och i Serbien, i samarbete med universitetet i Sarajevo, och har använt sig av djupintervjuer med barnen som intervjuades under en tre månaders period i slutet av 2021. I snitt hade barnen och ungdomarna varit på flykt i fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.