Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Illustration över hur Thanatotheristes degrootorum kan ha sett ut. Foto: Royal Tyrrell Museum of PalaeontologyVisa alla (5)
Visa alla (5)

Ny släkting till Tyrannosaurus rex hittad i södra Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Det är bitar av en fossilerad skalle av en hittills okänd art av Tyrannosaur som hittats i södra Alberta, i Kanada. Fyndet är ett av de äldsta som någonsin hittats.

Tyrannosaurus rex, som brukar kallas för dinosauriernas kung, har fått en ny släkting.

Det var jordbrukaren och paleontologen, John De Groot, som under en vandring nära Hays i Alberta hittade fossilen.

– Käken är ett helt fantastiskt fynd. Vi visste att den var speciell för man kunde se de fossilerade tänderna tydligt, säger De Groot till CNN.

Har fått namn efter grekisk dödsgud

Namnet på den nya släktingen är Thanatotheristes degrootorum; Thanatos är den grekiska dödsguden och theristes betyder den som skördar. Efternamnet har dinosaurien fått från sin upptäckare, De Groot.

Flera fossiler har hittats i Kanada, framför allt i Alberta, genom åren men det nu hittade fossilet är den första nya Tyrannosaurien i Kanada på 50 år. Och även en av de äldsta arterna hittad i Nordamerika.

Vivi Vajda på Naturhistoriska riksmuseet menar att fyndet är ovanligt.

– Det är väldigt spännande fynd, att det handlar om en topp-predator, ett rovdjur, det kan det inte ha funnits så många av i ekosystemet. Det visar ännu en gren på släktträdet för de här stora dinosaurierna, säger Vivi Vajda professor i paleontologi på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Forskare tror att Thanatotheristes degrootorum levde omkring 2,5 miljoner år före sin närmaste släkting, Tyrannosaurus rex, och kan enligt de uppgifter man hittills vet om den nå en längd på runt nio meter och vägde mer än två ton som vuxen. T-rexen kunde bli omkring 12 meter.

– Även om den var mindre än Tyrannosaurus Rex kan den ha spelat en väldigt viktig roll i ekosystemet. Det visar också att det var väldigt stor artrikedom under den tiden, säger Vivi Vajda.

Skiljer sig från T-rexen

Genom att identifiera unika delar av fossilen kunde forskarna avgöra att det rörde som om en annan art än den redan kända Tyrannosaurus rex.

– Thanatotheristes skiljer sig från andra Tyrannosaurier genom flera unika egnskaper i skallen, men den mest framträdande är vertikala kotor som löper längs överkäken, säger Jared Voris, forskningsledare och doktorand vid University of Calgary.

En viktig pusselbit för forskarna

Fyndet har också möjliggjort för forskare att avgöra att olika grupper av Tyrannosaurier levde åtskilda från varandra över Nordamerika under den senare Kritaperioden, mellan 74 och 80 miljoner år sedan.

Gruppen som Thanatotheristes tillhör levde mellan södra Alberta och Montana, medan andra kan grupper har hittats i centrala Alberta eller i de södra delarna av USA.

Fyndet av Thanatotheristes visar på mångfalden, inte bara i Kanadas fossilfynd, utan även inom Tyrannosaurfamiljen.

– Upptäckten är viktig eftersom den fyller ett hålrum i vår förståelse av Tyrannosaur-evolutionen, säger Dr. François Therrien, curator of dinosaur palaeoecology at the Royal Tyrrell Museum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer