Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ökar risken för schizofreni om du äger eller växt upp med en katt? Hör experten förklara i videon. Foto: TT

Ny studie: Kattägare har dubbelt så stor risk att drabbas av schizofreni

Publicerad

Enligt en ny studie från University of Queensland är risken att drabbas av schizofreni nästan dubbelt så stor om du är kattägare.

Anledningen är en av världens vanligaste parasiter som kan påverka den mänskliga hjärnan, enligt studien.

Men få inte panik och kasta ut katten. Faktum är att kopplingen mellan parasiten Toxoplasma gondii, som har katter som huvudvärd, och schizofreni har diskuterats i många år.

Skillnaden är att man nu har sammanställt flera decennier av forskning på området, för att kunna dra slutsatsen att det faktiskt leder till en tydlig ökning av schizofreni.

– Idén att kattägande kan kopplas ihop med schizofreni presenterades första gången 1995. Men olika studier har kommit fram till olika resultat, säger Bill Sullivan, professor i infektionssjukdomar vid Indiana University School of Medicine till AP.

17 forskningsstudier detaljgranskade

Forskarna gick därför igenom studier som nämner katt och schizofreni från 1980 och framåt.

”Vi fann att individer som exponerats för katter hade cirka två gånger så hög risk att utveckla schizofreni”, skriver forskningsteamet, men som även understryker att mer forskning behövs inom området.

Så påverkar parasiten hjärnan

Parasiten Toxoplasma gondii är för de allra flesta en harmlös parasit som kan spridas genom ofärdig mat, smutsigt vatten eller katters avföring, men som inte ger några symtom.

Parasiten kan däremot ta sig in i vårt nervsystem och påverka signalsubstanser i hjärnan, vilket i längden kan leda till psykiska störningar, skriver nyhetssajten Sciencealert.

Vad ska man tänka på som kattägare och vilka löper störst risk? Hör experten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.