Parlamentsledamöter från nationalistiska MHP som stödjer förslaget till ny grundlag i Turkiet. Foto: TT

Ny turkisk grundlag ger Erdogan mer makt

Uppdaterad
Publicerad

Parlamentet i Ankara har godkänt de första sju artiklarna i ett förslag till ny turkisk grundlag som kommer att utöka presidenten Recep Tayyip Erdogans makt kraftigt.

Förslaget har tagits fram av det styrande partiet AKP.

De två största oppositionspartierna CHP och HDP är starkt negativa till den konstitutionella reformen, som kan göra det möjligt för Erdogan att sitta kvar vid makten till 2029.

Sammanlagt består förslaget av 18 artiklar. De sju som röstats genom under natten mot torsdagen innebär bland annat att antalet parlamentsledamöter ökar från 550 till 600, att lägsta åldern för lagstiftare sänks från 25 till 18, och att parlaments- och presidentval ska hållas samtidigt var femte år.

Många bedömare ser den nya grundlagen – som väntas bli föremål för en folkomröstning i vår – som ett steg mot ett mer auktoritärt styre i Turkiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet