Kinas Xi Jinping. Foto: Xie Huanchi/AP/TT

Ny undersökning: Amerikanernas syn på Kina kraftigt försämrad

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanernas syn på Kina har kraftigt försämrats de senaste två åren, det visar en ny undersökning av politiskt obundna Pew Research Center i USA. Nära två tredjedelar av amerikanerna uppger i dag att de har en negativ syn på Kina, vilket är historiskt lågt. Förklaringen är handelskriget och Kinas hantering av coronavirusets utbrott.

Sedan 2018 har andelen amerikaner som betraktar Kina med negativa ögon ökat med 26 procentenheter. 73 procent av amerikanerna, oavsett utbildningsnivå, uppger i dag att de har en ofördelaktig bild av Kina. Det är den lägsta siffran på de 15 år som Pew Research Center genomfört mätningarna. Betydligt fler äldre än yngre amerikaner ser kritiskt på Kina.

Saknar förtroende

President Xi Jinping betraktas med stor skepsis av allmänheten i USA. Närmare 8 av 10 amerikaner saknar förtroende för den kinesiske ledaren.

Uppfattningen är utbredd bland amerikaner att Kina misskötte utbrottet av coronavirus i staden Wuhan. Nära 8 av 10 amerikaner lägger en stor eller god del av skulden för virusets spridning på Pekings initiala agerande.

Fler ser Kina som fiende

Vad gäller handelsförbindelserna mellan Kina och USA menar 68 procent av amerikanerna att det illa ställt med dem. Det är en ökning med 15 procentenheter från maj förra året, när handelskriget mellan länderna låg högt på nyhetsagendan.

Studien visar att bilden av Kina är negativ bland både republikaner och demokrater. Däremot är det fler republikaner vars bild är mycket negativ. En av fyra amerikaner ser Kina som USA:s fiende, vilket är dubbelt så många som 2012.

”USA:s ekonomi ledande”

Närmare två tredjedelar av de tillfrågade anser att USA bör verka för mänskliga rättigheter i Kina, även om det skadar handel och ekonomi. Samtidigt har andelen amerikaner avtagit under senare månader som ser USA:s ekonomi som överlägsen Kinas. Men fortfarande anser något fler än hälften att den amerikanska ekonomin är världsledande.

Studien har gjorts av politiskt obundna Pew Research Center, som telefonintervjuat 1.003 vuxna amerikaner från ett representativt utsnitt av befolkningen från mitten av juni och en månad framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.