Ny utredning om Dianas död

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds en ny utredning om vad som egentligen hände vid den bilkrasch som tog prinsessan Dianas liv för tio år sedan. Samtidigt visar en undersökning att var tredje britt tror att det inte var en olycka.

Utanför Högsta domstolen i London hade i dag ett intensivt pressuppbåd samlats för att bevaka inledningen av utredningen som beräknas pågå i närmare sex månader.

Flera tidigare utredningar

Rättens uppgift är att försöka slå fast hur och varför prinsessan Diana och hennes älskare Dodi al-Fayed, tillsammans med chauffören Henri Paul, dog i Pont de l'Alma-tunneln i Paris den 31 augusti 1997. Elva jurymedlemmar ska än en gång granska det massiva bevismaterialet.

Tidigare har både den brittiska och den franska polisen kommit fram till att kraschen var en olycka orsakad av hög fart, samt att chauffören var berusad.

”De blev mördade”

Men Muhammed al-Fayed, far till Dianas älskare och ägare av varuhuset Harrods, tillhör de som inte är övertygad om att det var så det gick till.

Han är förvissad om att parets död var ett beställningsjobb utfört av den brittiska säkerhetstjänsten MI6, på order av Dianas före detta svärfar, drottning Elizabeths man prins Philip. Anledningen, påstår han, var att Diana var gravid med Dodi al-Fayeds barn.

Al-Fayed hävdar att kretsen kring drottning Elizabeth II är rasistisk och att den brittiska säkerhetstjänsten hade ett hemligt uppdrag att undanröja prinsessan och sonen för att slippa risken att få in egyptiskt, muslimskt blod i kungafamiljen.

-Jag har kämpat i tio år, nu vill jag till slut få rättvisa. Jag är helt säker på att de blev mördade, sade han till den samlade presskåren.

Var tredje tvivlar

Samtidigt visar en opinionsundersökning, som gjorts av brittiska Sky News, att 34 procent av de tillfrågade inte tror att Diana dog i en olycka. Huruvida även de tror att det hela var en komplott beställd av det brittiska kungahuset, framgår dock inte av undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.