Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s team befinner sig i Odessa där stora delar är utan ström. Foto: SVT/Lars Lyrefeldt

Ny våg av ryska robotanfall mot stora delar av Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland genomförde på tisdagen nya omfattande luftangrepp mot städer i Ukraina. Robotar slog ner från Lviv i väst till Charkiv i öst.

Anfalll genomfördes även mot bostadshus i huvudstaden Kiev och andra städer i centrala Ukraina.

Kievs borgmästare Vitali Klitschko uppgav på tisdagseftermiddagen att robotar slagit ner i bostadsområden i huvudstaden och att läkare var på plats. En person har hittats död, enligt Klitschkos meddelande på Telegram.

Tidigare på dagen vittnade Kievbor om kraftig rök som steg över staden. Därefter kom rapporter om robotangrepp även mot andra delar av landet.

Enligt uppgifter i brittiska Reuters och andra internationella nyhetsbyråer har flera attacker inriktats mot energianläggningar så att strömförsörjningen slagits ut i flera städer.

SVT:s reporter: Massiva attacker

SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson berättade i SVT:s direktsändning att minst att tre bostadshus är förstörda i Kiev. Hon befinner sig i den strategiskt viktiga kuststaden Odessa vid Svarta havet.

– Det talas nu om massiva attacker mot flera städer i Ukraina, sa hon vid 15-tiden på eftermiddagen.

Jönsson berättar att det skett luftangrepp mot städerna Sumy och Tjernihiv i norra Ukraina och Charkiv i östra delen av landet, samt Lviv nära gränsen mot Polen och Nato. Reuters rapporterar även anfall om mot Poltava i centrala Ukraina, staden Zjytomyr och Odessa och Livne i väst.

Elin Jönsson berättar om en person hon har kontakt med i staden Lviv som gömde sig på golvet i badrummet. Staden är endast 8 mil från Natos gräns.

– När explosionen kom slog ytterdörren upp i hennes hus. Hon trodde först att någon kom, men förstod sen att det var tryckvågen, sa Elin Jönsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robotexperten Douglas Barrie svarar på tre frågor om Rysslands iranska vapen. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer