– Det är viktigt att följa utvecklingen, men jag tycker inte att man ska vara för orolig, säger överläkare Magnus Gisslen om upptäckten. Foto: Johanna Ewald St Michaels/Fredrik Sandberg/TT

Ny virusvariant kan ha upptäckts på Cypern

Uppdaterad
Publicerad

En ny coronavirusvariant som verkar vara en kombination av den tidigare dominerande deltavarianten och den mycket smittsamma omikronvarianten kan ha upptäckts, rapporterar Bloomberg. Men överläkaren Magnus Gisslén tycker inte att man ska vara ”för orolig”.

– Att det skulle vara något slags supervirus det här är svårt att tro, säger han.

Hittills har den cypriotiske professorn i biovetenskap Leondios Kostrikis och hans kollegor hittat 25 fall av kombinationen, som kallas ”deltakron”. 

Magnus Gisslén, som är professor vid Göteborgs universitet och överläkare i infektionssjukdomar på Sahlgrenska sjukhuset, påpekar att det i nuläget finns väldigt få uppgifter om ”deltakron”.

– Det är extremt mycket som är oklart. Om det är det man kallar för rekombination, att någon varit infekterad med både delta och omikron och att det blivit en blandning av genetiskt material, eller om det är en spontant uppkommen variant – dessa data finns inte ännu, säger Gisslén.

Forskare ifrågasätter variantens existens

Vissa forskare ifrågasätter även om det verkligen rör sig om en ny variant, och menar att det kan röra sig om ett laboratoriemisstag, att provrören fått i sig virusarvsmassa från de två varianterna.

– När man har tittat på virussekvenserna från de här drygt 20 fallen, så har det nog kommit in både och i provrören. Det har funnits någon gammal delta i rummet, och sedan har patienten förmodligen haft omikron. Eller tvärtom, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

Ingen bedömning från WHO

Det saknas tillräckliga data för att bedöma om varianten kommer att innebära problem eller hur den kommer att påverka smittspridningen. Världshälsoorganisationen WHO har ännu inte bedömt om ”deltakron” är en virusvariant av särskild betydelse. Nu gäller det att avvakta och se vad som händer.  

– Det är viktigt att följa utvecklingen, men jag tycker inte att man ska vara för orolig, säger Magnus Gisslén och fortsätter: 

– Att det skulle vara något slags supervirus det här är svårt att tro. Att det både ska sprida sig jättelätt och konkurrera ut omikron och samtidigt innebära stor risk att bli allvarligt sjuk tror jag att det är väldigt liten sannolikhet för.

Något som är säkert är att nya varianter av coronaviruset kommer att fortsätta uppstå, berättar professorn. 

– När tillräckligt många haft omikron, och det är en enorm spridning som det är nu, och fått en immunitet så kommer andra varianter att ta över, säger Magnus Gisslén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad händer om det inte går att ta fram ett bättre vaccin? Hör Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström svara i klippet. Foto: Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer