De otillgängliga skogarna på ön Nya Guinea är praktiskt taget orörda, men dit tog sig ett forskarlag på 25 personer med hjälp av helikopter och fotvandring. I Fojobergen på den indonesiska delen av ön gjorde de stora fynd.
-Många har misstänkt att Foja är ett av de artrikaste områdena, men vi har aldrig tidigare haft tillfälle att besöka området och bevisa det, säger artspecialist Yance de Fretes.
Jämförs med Edens lustgård
Nya Guinea är världens näst största ö och ligger strax söder om ekvatorn, mellan den sydöstasiatiska övärlden och Australien. Enligt forskarna, som kommer från USA, Indonesien och Australien, finns det inget som tyder på att människor varit i området tidigare.
-Det är så nära Edens lustgård man kan komma, säger Bruce Beehler, en av forskningsledarna till BBC.
Bland annat hittade de en helt ny fågel av släktet honungsätare (se bild). Senast en ny fågelart upptäcktes på ön var för 60 år sedan.
Fågel återupptäcktes efter 100 år
Forskarna hittade också över 20 nya arter av grodor, fyra nya fjärilsarter och dessutom nya växter under expeditionen som företogs under en månad i slutet av förra året.
-Jag har samlat arter i 30 år i Papua, men jag har aldrig hittat så många nya arter på så kort tid, säger entomologisten Henk van Mastrigt.
Men alla gladast blev forskarna över att lyckas fotografera den sextrådiga Berlepchs paradisfågel, en fågelart som ingen sett sedan 1800-talet. Men redan på expeditionens andra dag stod den mitt i forskarnas tältläger och utförde en parningsdans.