Tjock rök har lagt sig över Kiev efter veckor av skogsbrand i Tjernobylområdet. Foto: TT

Kraftiga luftföroreningar efter bränderna kring Tjernobyl

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av skogsbrand i området kring Tjernobylreaktorn är luften i Kievregionen nu en av de mest förorenade i hela världen, rapporterar Reuters. Inte bara coronaviruset utan även kraftig smog tvingar invånare att hålla sig inomhus.

Enligt den schweiziska tjänsten IQAir som mäter luftkvalitén i olika städer placerar sig Kiev på fredagen tätt efter förorenade städer som Shanghai, Bogotá och Hangzhou.

Stadens 3,7 miljoner invånare uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster. Många stannar redan hemma på grund av restriktioner för att hejda spridningen av coronaviruset.

Myndigheterna varnar för att röken kan orsaka huvudvärk, hosta, andningssvårigheter, irriterade ögon, inflammation i näsa och hals samt allergier.

Men det har inte förekommit några förhöjda nivåer av radioaktiv strålning. Myndigheterna försäkrar också att de områden som innehåller radioaktivt avfall inte har varit i fara under bränderna.

Har brunnit i två veckor

Skogsbränderna i området kring Tjernobyl har pågått sedan den 4 april. I helgen var lågorna bara någon kilometer från reaktorn där en härdsmälta inträffade i dåvarande Sovjetunionen 1986.

Ett regnväder i veckan hjälpte till att få den stora branden under kontroll. Men på torsdagkvällen flammade flera nya bränder upp. Arbetet försvårades av hårda vindar som spred lågorna över ett större område och som gjorde det omöjligt att använda flyg och helikoptrar. Mer än tusen brandmän har deltagit i släckningsarbetet.

På fredagen fanns inte längre några öppna eldar, enligt räddningstjänsten, även om det fortfarande kunde pyra och glöda i marken på olika platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.